Svaka nova kiša u mještanima Otesa budi strah

Vijesti 15. jun 202317:58 0 komentara
N1

Dvorište Feride Hodžić, u sarajevskom naselju Otes, bilo je jedno od prvih koje je poplavljene prije dvije godine. Od tada, kaže Ferida, svaka nova kiša budi strah od novih poplava.

“Katastrofa, to je strašno bilo, nama je odozgo došla voda, ma to je za 5 minuta ovdje ušlo. Auto, mašine, drva sve sve je odnošeno. Boga mi strahujemo, strahujemo, ali sve se nadamo valjda neće. Neće više onako, bilo je poplava, ali ono…”, rekla je Hodžić ekipi N1.

Tada je i u dvorištu Mustafe Gašija voda dosegla nivo otprilike metar i po. Procjena štete oko 9 hiljada KM. Još se nisu oporavili od tih posljednjih poplava, kaže Mustafa i dodaje da ako bude novih, teško će ih trenutni nasip odbraniti.

“Svako veče mi sigurno 5-6 puta izađemo na obalu i gledamo dokle je voda. Što se tiče visine nasipa, solidno je, mislim da ne bi prešla voda, ali je nasip loš. Čistili su korito ljetos, samo su onaj šljunak izbacivali gore i sitno kamenje poredali, prva voda je to potkopala odmah”, rekao je Gaši.

Da su nadležni ipak uradili dosta posla u prevenciji, navode iz kantonalne civilne zaštite.

“Tako da su uveliko smanjili opasnost, produbili su korita, uredili korita, i pripremili su se za ovakve stvari. Naravno, uvijek se može desiti da dođe do neke vrste incidenta, jer i sami smo svjedoci da su ekstremne klimatske promjene, jako brzo se klima mijenja, odjednom imamo ogromne količine padavina u kratkom periodu”, rekao je Dženan Brkanić iz Civilne zaštite KS.

No, uprkos padavinama, situacija je povoljna kada je riječ o vodostajima rijeka, a i meteorolozi imaju ohrabrujuće prognoze. Stabilizacija vremenskih prilika očekuje se u trećoj dekadi juna.

Opširnije u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!