Sve više nesreća zbog popularnih romobila, a BiH za tu oblast nema zakona

Vijesti 06. sep 202219:18 1 komentar

Više

Vožnja električnih romobila novi je trend u Bosni i Hercegovini. Posljedično, prisutan je i porast broja nezgoda. Građani su s razlogom zabrinuti.

“Plašim se najviše za omladinu, za djecu”, “Ja bih željela preporučiti onima koji su nadležni za to, da stave neki signal, znak tu da je zabranjeno tu gdje idu pješaci, i da je to zakonski regulisano”, kazali su nam građani.

Zakonski nije regulisano, barem ne na državnom i federalnom nivou. U Kantonu Sarajevo, početkom augusta na snagu su stupile izmjene Zakona o uređenju saobraćaja, po kojima se vozači električnih romobila ne smiju kretati pješačkim stazama, nego isključivo biciklističkim. Ukoliko ista ne postoji, obaveza je kretati se cestom. Amir Kunovac, kaže, radije će platiti kaznu, nego rizikovati život na cesti.

“Ovaj zakon, da silazimo na cestu i da vozimo na cesti sa automobilima, ja ne znam ko je to donio. To je van svake pameti. Ja ću radije platiti kaznu, ići po trotoaru oprezno, nego da silazim među auta”, naveo je Amir Kunovac.

Novčane kazne u Kantonu Sarajevo kreću se do 250 KM. Iz MUP-a navode da je bilo saobraćajnih nezgoda u posljednjih nekoliko mjeseci, ali da nije riječ o velikom broju.

“Zabilježen je određeni broj saobraćajnih nezgoda na području KS, gdje su učesnici bili romobili odnosno osobe koje upravljaju istim. Za ove prekršaje od 50 do 250KM se može kazniti osobu koja počini prekršaj”, naglasio je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS.

U Republici Srpskoj od 1. septembra počela je primjena Pravilnika o načinu i postupku izdavanja identifikacione potvrde. Romobil može voziti osoba koja ima 14 ili više godina, koja posjeduje vozačku dozvolu ili potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa. Ograničena brzina kretanja je šest kilometara na sat ako je riječ o prvoj i trećoj kategoriji, odnosno, 25 kilometara na sat, za drugu i četvrtu.

Posljedice postojanja rasparčanih zakonskih rješenja, te nepostojanja adekvatne infrastrukture, tek ćemo osjetiti, smatra profesor Osman Lindov.

“Za ovo bi neko trebao odgovarati, što takve propise donose bez ikakve analize, bez iskustava na tom polju, pa smo ih spustili na ceste, odnosno na površine gdje se kreću motorna vozila. U narednom periodu svakim danom ćemo osjetiti posljedice toga, kroz sve veći broj dešavanja saobraćajnih nezgoda u kom su učestvovali i biciklisti i romobilisti”, mišljenja je Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu.

Kolika je dozvoljena brzina kretanja, starosna dob? Je li obavezno nošenje kacige? Kuda se mogu kretati? Samo su neka od pitanja na koja treba odgovoriti državno Ministarstvo komunikacija i saobraćaja. Pomenuto, čeka da nadležna Komisija predloži izmjene Zakona o osnovima sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovine. U međuvremenu, preporučljivo je pripaziti se prilikom izlaska na ulicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare