Svećenik iz Palestine za N1: Mi zaslužujemo život, ali niko ne čuje naš glas

Vijesti 25. dec 202322:05 1 komentar

Svećenik Ashraf Tannous, pastor Evangeličke luteranske crkve u Beit Jali, u Betlehemu, rekao je da je odluka kršćana u tom palestinskom gradu da svečana proslava Božića uz nakit i rakoš nije prihvatljiva dok traje rat u Gazi, zbog čega su "otkazali slavlje, ali ne i Božić".

Tannous, kršćanski vjerski službenik u betelehemskoj četvrti Beit Jali rekao je gostujući u emisiji Izvan okvira na N1 da bi se Isus, u današnjim okolnostima, rodio u ruševinama.

“Isus dolazi da bude uz marginalizirane i one koji pate. Blagdan Božić ništa ne može otkazati, ali smo otkazali slavlje. Isus Krist nam pokazuje svjetlost u tami i bez obzira koliko je duga i tamna ova noć kroz koju prolazimo, mi vjerujemo da će svanuti jutro. Unatoč genocidu i etničkom čišćenju u Gazi, unatoč svemu kroz što prolazimo, Isus se rađa i daje nam svjetlost”, rekao je pastor Evangeličke luteranske crkve.

On je uputio snažnu kritiku prema zapadnim diplomatijama koje se – kako kaže – oglušuju na nepravdu kroz koju prolaze Palestinci – kršćani i muslimani.

“Ovakav život nije prihvatljiv za nas kao ljudska bića. Mi zaslužujemo život, ali niko ne čuje naš glas, svi šute i ništa ne poduzimaju. Govorim o svima onima koji imaju moć donositi odluke. Običan narod je na ulicama, uzvikuju da se zaustavi genocid i etničko čišćenje. Ali svi koji mogu odlučivati, sve vlade koje mogu utjecati, gledaju ove neprihvatljive akcije Izraela”, rekao je Tannous za N1.

Uputio je poruku međunarodnoj zajednici optužujući je za politiku dvostrukih standarda.

“Sva ljudska prava su pala u vodu i stidim se toga, stidim se što moram reći ovo jer stalno slušamo o ljudskim pravima i pravu na dostojanstvo. Ali ovo su prazne riječi, to je mrtvo slovo na papiru, to se u stvarnosti ne poštuje”, nastavlja Tannous:

“Sve pada u vodu pa i humanost je pala u vodu. Poručujem međunarodnoj zajednici: ne dolazite k nama da nas učite humanosti i ljudskim pravima jer vi ste ti koji ne znaju ništa o ovome. Širom zapadnih društava dominira politika dvodstrukih standarda. Ova politika je grijeh i protiv Boga i protiv čovjeka”, rekao je u emisiji Izvan okvira na N1 BiH evangelički luteranski pastor iz Betlehema.

Ashraf Tannous služi kao župni pastor i vjeroučitelj pri Evangeličkoj crkvi u Beit Jali, Betlehemu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare