Svijetla budućnost vojne industrije: Ima li tvornica “Igman” kapacitete na koje se može osloniti odbrambeni sistem BiH

Vijesti 14. jun 202422:03 0 komentara

Oružane snage Bosne i Hercegovine spremne su da odbrane državu, usljed rastućih bezbjednosnih izazova, stava je državni ministar odbrane, tokom još jedne posjete fabrici namjenske industrije. Ovog puta, one u Konjicu. U najavi je dodatno opremanje Oružanih snaga, potpuna kontrola našeg neba, ali i uvoz nečega što, kaže ministar tajanstveno, nema niko u regionu.

Budućnost namjenske industrije u BiH je svijetla, ocjenjuje državni ministar odbrane, nakon obilaska tvornice municije “Igman” u Konjicu, čime je zaokružio obilazak fabrika ovog tipa u državi. S više od 1.400 zaposlenih, “Igman” je lider u ovoj oblasti u BiH. Zahvaljujući kvalitetu svojih proizvoda, jedan je od najjačih i u svijetu. Posljednji proizvod, napravljen, isključivo, od domaćih dijelova, posebno motiviše.

“U nekoliko država su mi rekli da su pokušali da naprave čahuru, njihov proizvod, bili njihovi inženjeri po nekoliko mjeseci, usavršavali to. Međutim, nisu uspjeli. Ono što me posebno fascinira je to što su usavršili novi proizvod, to je domaći proizvod, jako bitan za BiH. To je jedna puška”, ističe Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Sa dodatnim ulaganjima u najavi, mogućnosti ove industrije mogle bi da budu višestruko uvećane.

“Razmišlja se i o proizvodnji većih kalibara, a ova kompanija radi zaključno s kalibrom 12.7. Prostora ima. Istina, to je nova oprema i nova tehnologija. Razmišljamo i o zamjeni stare opreme novom, gdje bi povećali produktivnost”, kaže Đahid Muratbegović, direktor fabrike “Igman” Konjic.

Još stotine radnika trebaće i “Binasu”, u Bugojnu, koji već ima potpisane ugovore vrijedne 100 miliona KM.

“Da bi sve ispoštovali za ovu godinu, moramo vratiti kredit Razvojnoj banci koji je bio pet miliona KM. Mi smo prije mjesec dana vratili kamatu milion i 900 hilajda KM, znači, mi smo kao rezervu uzeli taj novac, da bi mogli izvršiti sanaciju preduzeća”, kaže Abaz Mandžuka, direktor Binas-a.

Kontinuiran rast izvoza

Uprkos burnom periodu domaćih kompanija, od privatizacije, preko stranačkih interesa, fiktivnih računa, do propalih projekata, domaća vojna industrija posljednjih godina bilježi kontinuiran rast izvoza.

“Najprimamljviije je, svakako, proizvodnja granata, naročito haubički kalibara 155 mm koji su, apsolutno, u ovom trenutku najtraženija roba na svjetskom tržištu”, ističe Dean Džebić, vojni analitičar.

U trenutku rastućih bezbjednosnih prijetnji raste i potreba za ubrzanim naoružavanjem u svijetu. No, vojna industrija, na čelu sa “Igmanom” ima kapacitete na koje se može osloniti odbrambeni sistem BiH.

BiH može da se pohvali jakom infrastrukturom za zaštitu od, eventualnih, bezbjednosnih prijetnji, poručio je državni ministar odbrane.

Iako je u privrednom smislu, vojna industrija žila kucavica BiH, proizvodne linije ubojitih sredstava nisu na nivou ratne dinamike proizvodnje.

“Svaka kompanija, privreda, uopšte, ima ratnu i civilnu ekonomiju. Niti jedna kompanija u namjenskoj industriji ne proizvodi zalihe. Apsolutno nemoguće je iz ove perspektive rezonovati i na takav način postavljati sigurnosni i odbrambeni i vojni strateški značaj namjenske, odnosno, odbrambene industrije u BiH”, kaže Dean Džebić, vojni analitičar.

U najavi je, kaže ministar Helez, dodatno opremanje Oružanih snaga, uz uvoz pet helikoptera, radara, čime će prvi put u poptunosti biti kontrolisana bezbjednost našeg neba. No, tu nije kraj. Uz nekoliko borbenih transportera, tajanstveno najavljuje i nešto što niko nema u regionu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!