Svjedočanstva zla iz Srebrenice: Sine moj, na ulici vidim mladića sličnog tebi

Vijesti 11. jul 202119:13 > 20:17 0 komentara
N1

Došlo je krajnje vrijeme da se zabrani negiranje genocida, poručeno je na komemoraciji u Potočarima. Brojni dužnosnici poslali su poruke sućuti žrtvama Srebrenice. Svi oni pozivaju da se uči iz grešaka u prošlosti jer su one dovele do nezamislivih ljudskih gubitaka.

Nakon svake ispovijesti porodica žrtava genocida uslijedi tišina. Tako je bilo i tokom ispovijesti Muhameda Avdića na komemoraciji u Potočarima. On je jedan od stotina Srebreničana koji su ostali bez oca.

Tada nismo bili ni svjesni da je to bio posljednji put da smo se vidjeli. Ne sjećam se babinog posljednjeg zagrljaja… Imao sam 11 godina… Hvala Bogu, moj babo, da si odlučio biti čovjek o kome postoje svjedoci, da se tvoja djeca i unuci nemaju čega stidjeti…”, izjavio je Muhamed Avdić.

Ovaj potresni govor jedno je od svjedočanstava zla kojeg su doživjeli ljudi u Srebrenici. Sina je tokom genocida izgubila Kada Hotić. Njenu priču još jednom je čuo cijeli svijet. Na kraju svog govora pročitala je pismo koje je napisala sinu dok je još tragala za njim.

Sine moj… Na ulici vidim mladića sličnog tebi. Pažljivo ga gledam, da ga se nagledam. Na momenat mi se čini da si to ti. A tebi ni traga ni glasa. Kao da nisi ni postojao… da li je moguće da je tvoj neko mladi život ugasio?!”, kazala je Kada Hotić.

A tokom same komemoracije obratili su se brojni politički zvaničnici, te predstavnici UN-a. Svi su poslali istu poruku: da se nikada nikome ne ponovi Srebrenica.

Izražavajući spremnost da nikada više ne dođe do ratnih sukoba gdje će doći do bezumnih zločina čije žrtve ćemo decenijama poslije ukopavati, kao i u uvjerenje da zločini, stradanja, barut, neće biti asocijacija na Balkan još jednom se u ime građana Crne Gore i u svoje ime – poklanjam sjenama ubijenih”, istakao je Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore.

Odgovornost svih nas je da svakodnevno činimo sve kako se ovako strašne tragedije ne bi dešavale u budućnosti”, kazao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Mi i 26 godina nakon pada Srebrenice tragamo za nestalim koji se nalaze u primarnim, sekundarnim… grobnicama na nepoznatim lokacijama za koje znak uzak krug onih koji su zakopavali. Sa ovog mjesta ih pozivam: recite nam gdje se nalaze preostale masovne grobnice, skinite teret sa svoje savjesti i zlu kob sa svoje djece, olakšajte porodicama koje tragaju za najmilijima”, izjavio je Šefik Džaferović, član predsjedništva BiH.

Sućut žrtvama izrazio je i ambasador SAD u BiH. Sudija Međunarodnog suda u Haagu kao i Evropski komesar za proširenje istakli su da istina o Srebrenici ostaje zauvijek zapisana i dokumentovana.

Činjenice su mukotrpno razmatrane, rigorozno provjeravane i potvrđene u brojnim postupcima… vrijeme neće promijeniti ove činjenice”, rekao je Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

U našoj uniji nema mjesta za negiranje zločina i veličanju ratnih zločinaca. Neprihvatljivi su pokušaji prekrajanja historije. Politički lideri moraju biti primjer u suprotstavljanju korijenima mržnje koja je dovela do genocida”, naveo je Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje.

Svoje poruke u kojima ističu da genocid nikada neće biti zaboravljen i da se istina o njemu ne može izbrisati, te da će revizionističke tendencije u historiji biti bezuspješne poslali su i predstavnici predstavnici Sjeverne Makedonije, Irana, Saudijske Arabije, te Republike Turske. Sa druge strane porodice žrtava očekuju konkretnije poteze međunarodne zajednice i konačnu zabranu negiranja genocida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!