Svjetski mediji o tragediji u Srbiji: “Horor u naciji koja je već u žalosti”

Svijet 05. maj 202312:13 0 komentara
N1 BiH

Svjetski mediji detaljno prate posljednja, ali i ranija dešavanja s masovnim pucnjavama koje su zadesile Srbiju tokom ove sedmice.

Reuters je naveo detalje druge pucnjave koja se dogodila sinoć u mjestu kod Maldenovca u Srbiji, ističući da je ovo “izazvalo horor u naciji koja je upravo počela trodnevnu žalost za žrtvama prve pucnjave”.

CNN je kao “breaking news” prenio informaciju da se u četvrtak navečer dogodio još jedan nesvakidašnji napad, u kojem je poginulo osam osoba, a ranjeno 13.

Španski i francuski mediji, uključujući i AFP koji je ovaj čin nazvao “katastofom” su također prenosili vijesti o pucnjavi, a o novom napadu u Srbiji pišu i New York Times, Guardian, Euronews i drugi.

AFP i CNN su podsjetili na ratove na Balkanu tokom 1990-ih, te kako je nakon krvavog raspada Jugoslavije došlo do velikog broja oružja koje je cirkulisalo u regionu.

BBC je naveo da je u 2019. godini procijenjeno da u Srbiji ima 39,1 komad vatrenog oružja na 100 stanovnika, što je treće najviše u svijetu, iza SAD i Crne Gore.

Isti mediji su pisali i glavnom gradu Hrvatske Zagrebu kao i o Banja Luci koji su palili svijeće i položili cvijeće za preminule.

Podsjećamo, u četvrtak navečer došlo je do ubistva osam osoba dok je njih 14 ranjeno u masovnoj pucnjavi koja se desila na tri mjesta u Srbiji. U petak ujutru nakon višesatne potjere lociran je i uhapšen napadač kod kojeg je policija pronašla oružje i municiju.

Tok događaja o masovnom ubistvu možete pratiti na LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!