Tegeltija u Ohridu: Čini se da Europa ne prepoznaje naše probleme i uspjehe

Vijesti 02. jul 202114:15 6 komentara
REUTERS/Lisi Niesner

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko vanjskopolitičkih tema o kojima postoji potpuna suglasnost politike i javnosti, a jedna od njih je članstvo u Europskoj uniji, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, obraćajući se međunarodnoj konferenciji o Zapadnom Balkanu koja se održava u Ohridu.

Većina građana u BiH, bez obzira na etničku pripadnost, su opredijeljeni za EU, istakao je Tegeltija, dodavši kako je zemlja spremna da implementira one reforme oko kojih se postigne zajednički dogovor “ne samo zbog EU, nego zbog nas samih”.

Tegeltija je govorio na plenarnoj sjednici unutar konferencije ‘Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice da popuni Evropu’ na kojoj su učestvovali premijeri zemalja Zapadnog Balkana, a koja se fokusirala na ponovno uspostavljanje sinergije u odnosima EU i SAD prema Zapadnom Balkanu.

Obraćajući se prisutnima, Tegeltija je ukazao je i na druge probleme s kojima se regija ali i BiH suočavaju, a što otežava put integracije.

Ponekad mi se čini da Europa ne prepoznaje naše probleme i uspjehe na Zapadnom Balkanu”, rekao je.

Kao primjer, predsjedavajući je naveo kako je BiH bila jedina zemlja u bivšoj državi bez ijednog kilometra autoceste, da je morala transformirati ekonomiju kako bi se izložila na velikim tržištima, a suočila se i s problemima privatizacije.

U proteklom periodu, BiH kao i ostatak svijeta pogođena je krizom uzrokovanom COVID pandemijom, dodao je.

Ovo su stvari koje obeshrabruju i kreiraju nepovjerenje među građanima”, naglasio je.

Zaev nas je okupio da govorimo u EU perspektivi. Sjeverna Makedonija je postala zemlja kandidat 2005. godine, a mi se trudimo da osiguramo kandidatski status za BiH u 2021. Ali šta dalje kad ste kandidat? Moramo raditi za nas same, ne samo za EU. Najbolje ćemo to postići ako djelujemo zajedno”, kazao je Tegeltija, spomenuvši nedavno ukidanje roaming tarifa unutar regije kao uspješan primjer regionalne suradnje.

Istakao je kako je takozvani “Mini Schengen” izvrstan okvir unutra kojeg se može ostvariti ova suradnja među državama regije, u poljima ekonomije, društva, demokracije i prava manjina, te je pozvao zvaničnike da zajedno grade bolju infrastrukturu ali i povjerenje, zaključivši kako će se uspjeh bez toga teže postići.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare