Telekom Srbija plaćat će 900% skuplja prava za prenos utakmica Premier League

Vijesti 01. dec 202119:38 > 02. dec 2021 13:11 1 komentar
SK

Telekom Srbija plaćat će čak 900 posto skuplja prava za prijenos utakmica Premijer lige Engleske u razdoblju od 2022. do 2028. godine, u odnosu na važeći ugovor Sport kluba. Stručnjaci smatraju kako je taj potez bez finansijke logike i kako iza svega stoje neki drugi interesi. Moguće je kako bi zbog toga građani mogli plaćati daleko veće cijene paketa od postojećih.

Šest stotina miliona funti, odnosno 705 miliona eura, platiće Telekom Srbije TV prava za prijenos utakmica Engleskog najjačeg fudbalskog šampionata. Podaci su to britanskog blogera Swiss Ramblera na osnovu inforamcija iz magazina Times i Atletik.

“Do 2028. godine smo pozicionirali naš sportski kanal Arenu u šest zemalja bivše Jugoslavije kao glavni sportski kanal. Ono što pokazuje 2020. i pogotovo 2021. godina i vrlo brzo ćemo izaći sa rezultatima prvih šest mjeseci jeste rast prihoda i profitabilnosti”, rekao je Vladimir Lučić, direktor Telekoma Srbije 22. jula ove godine.

Ipak, dobit Telekoma Srbije od 2014. do 2019. opao je sa 152 na svega 21 milion eura. Bivša predsjednica Komisije za zaštitu konkurencije Srbije uzimajući u obzir sve navedene činjenice smatra da bi se u sve trebala uključiti i Evropska komisija te da postoji mnogo nelogičnosti.

“To je već signal za uzbunu. Jedna indicija, ako se služimo riječnikom krivičnog prava. Indicija da nešto nije u redu. Ovdje nije problem u tome kolika je cijena plaćena. Problem je, odakle novac kojim je ta cijena plaćena? Ako taj novac dolazi iz nekih drugih sredstava, a ne samo sredstava tog preduzeća koje ostvaruje u poslovanju i tržišnim uslovima. Onda imamo drugu vrstu problema. Lično smatram da je problem segmenta državne pomoći. Odnosno kontrole državne pomoći”, rekla je Dijana Marković Bajalović, bivša predsjednica Komisije za zaštitu konkurencije Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uvjerava javnost da nema tačne informacije koliko je koštao otkup prava, ali kako kaže da želi da država raste. U Telekomu Srbije kažu da je poslovna tajna plaćeni iznos za prava Premijer lige, ali nije tajna da želi staviti tačku na poslovanje SBB-a i United Grupe.

“Šolak i Đilas su ponudili više para u prvom krugu. A onda smo mi napravili tajnu večeru sa tim fudbalerima i trenerima i ne znam s kim, a da znate da su ponudili više para u prvom krugu. Ali u drugom nisu ponudili više para. Pa propao biznis, propalo više para i sad Vučić je kriv”, rekao je Vučić 27. jula.

Profesor na ljubljanskom univerzitetu Marko Milosavljević smatra da je cjelokupna strategija Telekoma Srbije napravljena netržišno i bez finansijske logike. Ali također ističe skoro identičnu povezanost Vlada i Telekoma u Srbiji i Sloveniji. Te da će sportski sadržaji preko Arena Sport TV biti emitovani i u Sloveniji. Još uvijek neslužbeno i cijene prema krajnjim korisnicima mogle bi porasti za 3 eura u Sloveniji.

“Poznata je svakako i veoma bliska politička veza između srpskog predsjednika Vučića i slovenačkog premijera Janeza Janše. Zato i odgovarajuća veza između srpskog državnog telekoma Srbije i slovenačkog državnog telekoma Slovenije nije iznenađujuća. Telekom Srbije može služiti kao trojanski konj Vladi Srbije u smislu da radi za Vladu Srbije u nekim drugim geopolitičkim interesima koji prelaze preko tržišnih”, rekao je Milosavljević.

Sport Klub koji do naredne godine ima pravo emitovanja Engleske Premijer Lige plaća posljednju godinu ugovora 12 miliona eura i to je ubjedljivo najskuplji sadržaj koji imaju na svojim kanalima.

“Uzimajući u obzir ekonomsko stanje, kao i situaciju na našem tržištu kablovskih operatera, cijena od 600 miliona eura za šest godina, koliko je Telekom Srbija platio prava na Premier ligu, nikako ne može da bude isplativa. Za teritorije Njemačke, Austrije i Švicarske ukupna cifra po sezoni je 25 miliona eura, za Francusku su prava 40 miliona eura po sezoni. Šta je pozadina ovog komercijalno neisplativog posla, možemo samo da pretpostavimo. Gašenje slobodnih medija i konkurencije je nešto što mi prvo pada na pamet. Ocigledno su meta United Media kanali”, rekao je Nemanja Simenunović, direktor Sport Kluba.

Potpuno nezapaženo i u sjenci kupovine prava na Premier League prošli su i ostali komercijalno nerezonski poslovi – prava na italijansku Seriju A su sa 5 skočila na 24 miliona eura, francuska liga napravila je skok u cijeni od skoro deset puta, a UEFA paket je sa 20 otišao na 40 miliona eura, tvrde sa Sport Kluba. I za tv prava ovih liga slijede utakmice na tržištu.

Sport Klub pripada grupaciji United Media čija je članica i N1 televizija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare