Telemach fondacija i ETF Sarajevo pomjerili standarde u studentskom takmičenju GOOD HACKathon

Vijesti 24. okt 202311:49 0 komentara
Telemach

Mirza Kadrić, Mirza Karić, Amer Đidelija i Anes Piknjač, studenti International University of Sarajevo i članovi tima SPES, pobjednici su drugog izdanja GOOD HACKathona, takmičenja za student(ic)e elektrotehnike i srodnih fakulteta koje su nedavno organizirali Telemach fondacija, Elektrotehnički fakultet Sarajevo i kompanija United Cloud u saradnji s Europe House, dugoročnim komunikacijskim projektom Evropske unije u BiH. Zadatak je bio prijedlog rješenja i programiranje na temu „Modernizacija stilova učenja“, što je trenutno goruća tema u području reforme obrazovanja.

„Napravili smo aplikaciju za razvoj i unapređenje govora kod djece, koja je u u suštini pomoćni alat logopedima, školama i roditeljima da na zanimljiv i svrsishodan način rade logopedske vježbe s mališanima koji imaju poteškoće u govoru. Ova nagrada nam puno znači, a vrijedi i kao dodatna rubrika u CV-u jer hackathoni su velika stvar u svijetu programiranja. Posebno se radujemo posjeti kompaniji United Cloud, što je jedna od nagrada za osvojeno prvo mjesto“, istakao je Mirza Kadrić, lider pobjedničke ekipe.

Telemach
Telemach
Telemach
Telemach
Telemach
Telemach
Telemach
Telemach

SPES je bio jedan od 11 studentskih timova, sa devet univerziteta iz sedam bh. gradova – Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Bihać, Tuzla, Istočno Sarajevo i Zenica – koji su se puna 24 sata, u sjajnoj, inspirativnoj atmosferi i udobnom, savremenom okruženju EU House u Sarajevu, takmičili u znanju, inovativnosti i kreativnosti u kodiranju, tragajući za rješenjima aktuelnog problema koji se tiče usklađivanja stilova učenja i nastavnog procesa sa kontinuiranim i brzim promjenama koje donosi razvoj tehnologije. Studentske radove je ocjenjivao žiri kojeg su činili IT stručnjaci kompanije United Cloud, profesori s ETF-a Sarajevo, matematički stručnjaci iz nastavne prakse, predstavnici EU House i Telemach fondacije. Tri najbolje ekipe osvojile su novčane nagrade, koje po članu iznose 700 KM za prvo, 600 KM za drugo i 500 KM za treće mjesto.

Interes i broj prijava za učešće u GOOD HACKathonu ove godine je bio značajno veći u odnosu na prethodnu. Prema riječima Hajdi Mostić, predsjednice Upravnog odbora Telemach fondacije, pobijedili su najbolji i najkreativniji studenti, koji su ponudili rješenja koja trenutno ne postoje i ne primjenjuju se u učenju na našem prostoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!