Topić: CIK je pokazao veoma nizak nivo profesionalizma

Vijesti 02. nov 202216:59 0 komentara

Aktuelne političke teme za N1 analizirala je politička analitičarka Tanja Topić. Poseban osvrt dala je na današnju odluku Centralne izborne komisije BiH koja je mjesec dana nakon Općih izbora potvrdila rezultate.

I ponovljeno brojanje glasova za potpredsjednika i predsjednika RS, a koje je CIK naložio zbog neregularnosti, nije zadovoljilo opoziciju u tom entitetu. Istakli su da će se nastaviti boriti protiv vladajuće koalicije koja je, kako kažu, prevarom došla do pobjede za predsjedničku poziciju koja je pripala Miloradu Dodiku.

“Meni se čini da saga nije završena. Ostao je gorak okus u ustima mnogih, ostala je sjenka sumnje. Po prvim reakcijama iz opozicije iz RS kažu da će nastaviti svoju bitku na isntitucionalan i vaninstitucionalan način. Jedan od takvih načina je i večerašnji skup”, kaže Topić.

Istakla je da su građani svjesni lošeg sistema i izbornog procesa i da će to dodatno produbiti podjele.

“Svjesni su i suočeni sa malverzacijama i shvatili su koliko su nemoćni. Svjesni su da nema pravne države i kazali su da su ovo možda zadnji izbori na kojima su glasali, jer su obesmišljeni. Teško će ih biti motivisati i mobilisati da ponovno izađu na izbore. Povjerenje je izgubljeno na svim razinama, na cijeli izborni proces”, kaže Topić.

Istakla je da je CIK dodatno nakon izbornog procesa pokazao manjkavosti i da je povjerenje prema ovoj instituciji narušeno.

“CIK je zapravo ovim razobličio i razotkrio dosta nerada i manjkavosti u cjelokupnom procesu. Na biračkim spiskovima su se našli ljudi koji su umrli. Zašto nam treba toliko godina da se iščišti taj spisak. CIK je ukazivao i upirao prstom na biračke odbore u izborom procesu i da su oni korumpirani. CIK je famoznom sjednicom pokazao veoma nizak nivo profesionalizma i to je postala mučna situacija koju smo gledali uživo. Jedan član je rekao da više nemaju ni vremena ni novca da se ponove izbore i to budi sumnju da li je bilo nekih “igara ispod stola”. Povjerenje u CIK je splasnulo”, kaže Topić.

Dodaje da će opozicija će prihvatiti rezultate izbora, ali će nastaviti svoju bitku na drugi način.

“Pitanje je koliko će opozicija imati snage za kontinuitet održavanja protesta. Vlast govori da je to rušnje RS, a za očekivati je da će to biti mirni protesti. Vjerujem da međunarodna zajednica ne pomaže opoziciji, oni žele da se što prije formira vlast, ide ka EU integracijama i oznažiti Berlniski proces”.

Večeras će se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a obratit ambasador Sven Alkalaj, a Topić kaže da će u fokusu biti izvještaj o radu visokog predstavnika u BiH.

“Dominirat će ipak tema o visokom predstavniku Christianu Schmidtu i nametanju izmjena Izbornog zakona u izbornoj noći. Ključno je pitanje da li će večerašnje obraćanje ambasadora biti kritičko prema Schmidtu.”

Na kraju je komentarisala i pismo koje je član Predsjedništva Željko Komšić poslao Jensu Stontelbergu u kojem je kazao da je neprihvatljivo da dio EUFOR-a u BiH bude i vojska Republike Hrvatske.

“Bilo kakvo učešće vojnih snaga koje dolaze iz Hrvatske i hipotetički iz Srbije, imamo taj problem zbog učešća Srbije i Hrvatske u ratu u BiH. To je za BiH neprihvatljivo. To je jedna dosta kontroverzna tema jer Hrvatska na to ima pravo kao članica NATO-a”, zaključila je Topić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!