Topić za N1 o novim američkim sankcijama: Čekalo se od aprila/maja, u nastavku možemo očekivati pravu dramu

Vijesti 18. jun 202417:20 2 komentara

Politička analitičarka Tanja Topić komentirala je u Danu uživo najnoviju vijest o novim američkim sankcijama kojima je obuhvaćeno sedam kompanija povezanih sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Topić ističe kako se o tome već dugo špekulisalo, te da se proširenje crne liste Ministarstva financija Sjedinjenih Država iščekivalo još krajem aprila i početkom maja.

Objavljivanje je zasjenila priča o Rezoluciji o genocidu u Srebrenicu u Ujedinjenim nacijama, a sad je očito na dnevni red došli to pitanje. Trebamo pričekati i vidjeti, ako je to ona najavljivana lista da će tu biti riječi o pojedincima, i neće biti svedena samo na prostor RS, mislim da će obuhvatiti i pojedince i političare iz Federacije BiH i da možemo očekivati i dosta uzbuđenja i pravu dramu”, ističe Topić.

Podsjetila je da su prve sankcije “dočekane s podsmijehom i omalovažavanjem”, dok nismo došli u situaciju kada su banke prekinule suradnju s osobama na crnoj listi, “što je izazvalo rekla bih jednu vrstu straha”. Dodaje kako su se pojedinci koji surađuju s onima na crnoj listi i sami uplašili za svoju budućnost i imovinu, “tako da mislim da će ova nova objava donijeti jako puno uzbuđenja”.

Nadovezala se na aktuelni slučaj Srpske demokratske stranke i nemogućnost nastupa na predstojećim izborima, zbog čega su morali pristupiti formirnaju novog subjekta pod imenom SDS – Volja naroda.

Mislim da je cijela situacija zapravo bila dosta zbunjujuća najprije za SDS i da se nisu snašli u tom procesu, ispali su neka vrsta kolateralne štete. Mislim da SDS godinama nije radio na organizaciji stranke, nije se distancirao od ratne prošlosti, ratnih zločinaca, nije izvršio kritičko suočavanje s prošlosti, godinama je jedina politička partija na crnoj listi SAD-a, ali nisu ništa činili da bi bili skinuti s te liste, da bi bili oslobođeni sankcija. Nastavili su da se ponašaju tako čuvajući ‘patriotsko’ naslijeđe koje ih je došlo glave”, naglašava Topić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare