Transrodna Helena: Jesu li to tradicionalne srpske vrijednosti – zakolji ženu?!

Vijesti 07. jul 202320:45 2 komentara
N1

Helena Vuković rođena je 1973. godine kao M.V. Pohađala je Vojnu gimnaziju a nakon toga i Vojnu akademiju 1996. U profesionalnoj službi bila je do 2014. godine, kada je penzionisana sa činom majora, jer je objavila da ulazi u proces prilagođavanja pola rodnom identitetu. U nekom prethodnom životu ona je imala brak i četvoro djece, počela je neko potpuno novo iskustvo. Nju je posebno dotakla i potresla monstruozna smrt Noe, transrodne osamnaestogodišnje djevojke.

„Kada je krenula potraga za njom ja sam slutila najgori scenario. Juče su se te crne slutnje obistinile. Nevjerovatno je šta je taj monstrum uradio, ali ja ne znam gdje smo mi kao narod otišli. Gledam komentare nakon njene smrti i ne mogu da vjerujem. Građani su spontano došli da upale svijeće na Trgu Republike, desilo se da je neki, ja ne znam kako da ga nazovem, huligan, pokidao LGBT zastave i šutirao svijeće. Gledam i pitam se da li je ovo normalno? Ljudi moji, djevojka je mrtva, dijete od 18 godina je mrtvo, iskasapljeno. A šta mi radimo? Ne damo ni da se oplače kako treba, da se ožali kako treba“, ogorčena je Helena zbog transfobije i sveopšteg nerazumjevanja u Srbiji.

Sagovornica Nova.rs smatra i da je ovo samo jedna lančana reakcija nakon ubistava i masakara u Ribnikaru i Mladenovcu.

„Ja ne znam više koji đavo je ušao u ovaj narod?!“, šokirana je Helena.

Kada je u pitanju odnos prema LGBT populaciji u Srbiji ona konstatuje da smo otišli desno i nizbrdo.

„Otvorena je sezona lova na LGBT osobe. Ponovo smo na spisku država gdje se ubijau trans-osobe, dugo nas tu nije bilo. Opet je ubijena devojka, Noa je 22 žena ubijena od početka godine. Šta god ko pokušao i htio da kaže, trans-žene jesu žene. Apelujem i na novinare da se sa poštovanjem obraćaju prema tragično preminuloj djevojci. Odmah se pojavilo njeno staro ime i stare slike. Kao prvo, njena majka je zove Noa i oslovljava je u ženskom rodu, ona je rodila. To je dijete koje je imalo podršku porodice. Noa je trpjela diskriminaciju i vrijeđanje dok je bila živa, o tome svjedoči i njena majka“, ističe Helena.

„Je l’ treba još neko da umre, još neko dijete da bude iskasapljeno da bi smo se prizvali pameti. Jesu li to te tradicionalne srpske vrijednosti – zakolji ženu?! Ima li kraja ljudskoj monstruoznosti? Neće mi niko reći da su ovo zapadne vrijednosti“, kazala je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare