Tražili svi, Vlada FBiH odlučila: Andelija smijenjen, šta sada slijedi?

Vijesti 02. aug 202321:44 0 komentara

Tražili svi, Vlada odlučila. Admir Andelija nije više na čelu Elektroprivrede BiH. Sada je to, doduše kao v.d. direktor, Sanel Buljubašić, kadar SDP-a. Ovim je učinjen samo jedan korak ka rješenju nagomilanih problema u rudnicima Federacije, prevashodno onih u Zenici. No, rudari neće da čekaju Skupštinu Elektroprivrede. Ovi u Zenici traže platu za juni, potom pregovore o sistemskom rješenju rudnika.

Uputio je predsjednik Sindikata rudnika u FBiH zahtjev da se rukovodstvo Elektroprivrede smjeni. Vlada ekspresno na sjednici donijela odluku. Sada je na Skupštini kompanije da iznađe rješenje o novom rukovodstvu. Na Vladi je da zajedno sa Elektroprivredom pronađe modul za funkcionisanje rudnika. Potrebno je, kaže resorni ministar, da se rudari najprije vrate u jame.

Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH je kazao:

“Svako izostajanje s posla smanjuje eksploataciju uglja i smanjuje prihode. Imaćemo veći izazov kada su prihodi u pitanju kada je u pitanju naredni period da isplatimo platu. Tako da, mislim da je to najbolje rješenje, da ćemo naći zajednički jezik, da se proizvodnja nastavi i da ove procedure koje moramo zadovoljilti zbog zakona da ih uradimo, a da napravimo jednu reorganizaciju rudnika Zenica i svedemo to na jedan optimalan nivo i da se dogovorimo kako da ovoga više ne bude”. 

Sada već bivši direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, poručio je da je i sam tražio da se smjeni uprava. Kaže, nije želio isplatiti platu mimo zakona.

“Podsjećam javnost da sam nakon naloga dobijenih iz naloga Vlade FBiH da s računa EPBiH isplatimo plaću radnicima Rudnika mrkog uglja Zenica javno kazao kako bi to bilo protivzakonito te stoga ova uprava na čijem čelu sam bio nije ni pomišljala da se upusti u takvo što.”

Za Sindikate ova odluka Vlade FBiH je očekivana. Šta sada slijedi? Slijedi sistemski pristup rješavanju problema u rudnicima u FBiH. A prije svega isplatu plata, zeničkim rudarima.

U Sindikatu, i onom krovnom i onom zeničkom kažu kako je sada potrebno sve staviti na stol. Ne bježe ni od toga da ima viška, ali kažu kako je potrebno ponuditi nekoliko rješenja, pa da se uđe u pregovore. A vremena baš i nema

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara rudnika FBiH je kazao:

“Rješenje se mora naći, zbog kompletnog elektroenergetskog sistema. Procesi u RMU Zenica se trebaju i moraju odblokirati tako što ćemo izvrštiti isplatu plate za mjesec juni i pokrenuti sve proizvodne kapacitete”.

Elvedin Avedić, predsjednik Sindikata rudnika RMU Zenica:

“Moraju ponuditi 2-3 rješenja. Mora se napaviti komisija, fino se i normalno razići. Ono što će moći raditi i proizvoditi, zaraditi platu sebi i svojoj porodici, neka ostane neka radi. Sa ostalima se fino i časno i pošteno pozdraviti i allahimanet, Bogu hvala, mirna vojska”. 

No, da bi se u bilo šta krenulo, potrebno je isplatiti zaostalu platu. Rudari nisu spremni da čekaju Skupštinu Elektroprivrede.

Elvedin Avedić, predsjednik Sindikata rudnika RMU Zenica je također kazao:

“To treba rješiti u ovoj sedmici, ne treba dočekati petak i vikend da se ne radi. Opet mi gubimo, biće nismo radili, nismo zaradili. A ni onaj radnik nije kriv što nema plate. Ovo treba rješiti pod hitno.”

Agonija rudnika u FBiH predugo traje. Smjenjivale su se Vlade, a problemi su ostajali isti. Samo da sve, kao do sada, ne ostane mrtvo slovo na papiru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!