Treba li Kanton Sarajevo dobiti značajno više novca od drugih kantona?

Vijesti 24. jan 202220:01 > 22:21 2 komentara

Da li je u redu da Kanton Sarajevo po raspodjeli javnih prihoda dobija značajno više novca od drugih kantona ili ne? Ovo pitanje je podijelilo ne samo javnost, političare na poziciju i opoziciju nego su se i unutar samih stranaka vodile velike polemike. Rasprava je vođena na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, a na kraju su usvojene izmjene nakon kojih će KS po raspodjeli dobiti 86 miliona KM manje u prvoj godini.

Iscrpna, višesatna rasprava. I teške riječi.

“Više ste nas poharali vi iz Kantona Sarajevo nerazumijevanjem nego što smo platili agresijom”.

Sve zbog raspodjele javnih prihoda kantonima po kojima KS dobija više novca u odnosu na druge. Na kraju su usvojene izmjene da se smanji ponder na osnovu kojeg Kanton Sarajevo dobija javne prihode.

“Uopšte se ne radi o ukidanju pondera. Naš prijedlog definira da koeficijent pondera za KS bude 1,5 što znači da bi to u prvoj godini bilo umanjenje za KS od 86 miliona KM”, kazao je Salko Zildžić, zastupnik SDA.

Osam zastupnika u Parlamentu koji su glasali protiv ovakvih izmjena smatra da Kanton Sarajevo nikome ništa ne uzima. Najbučnije je reagovala Vlada KS i kantonalni Sindikati. Kažu: dovodi se u pitanje finansiranje cijelog Kantona.

“Po svim ekonomskim kriterijima KS učestvuje u većem procentu u Federaciji nego što trenutno dobija novca”, kazao je Davor Čičić, ministar finansija KS.

“Ovako političko kažnjavanje u federalnom parlamentu bez ikakve analize snagom ruku, ozbiljno će se reflektovati na sve korisnike u KS, odnosno na zakonom propisana izdvajanja za boračke kategorije, za socijalno ugrožene, uposlenike MUP-a, zdravstvene ustanove”, istakao je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS.

Sa druge strane zastupnici koji podržavaju usvojenu izmjenu kažu da će one doprinijeti ravnomjernijem razvoju i da KS neće imati pad u budžetu. Dosadašnja raspodjela, poručuju, pustoši manje sredine.

“Kako je moguće da 140 hiljada stanovnika potroši više u toku godine nego 400 hiljada stanovnika u ostatku Federacije. Nije moguće, a moguće je jer postoji anomalija. Tako za svaki ostvareni profit na nivou cijele države firme u KS njih 13 hiljada, a većina ih je velikih firmi sav porez uplaćuju Kantonu Sarajevo”, kazao je Salko Zildžić, zastupnik SDA.

No, Iz Sindikata obrazovanja Kantona Sarajevo iskazali su spremnost na radikalne poteze: očekuju nas protesti.

“Kada se desi ono najgore, socijalni nemiri neka ne kažu da nisu krivi. Sjećam se maja kada smo ispred Vlade KS kada sam najavio seriju protesta koji su se završili 2014. godine, i tu je bilo prisutno više od tri hiljade ljudi, ja sam to tada najavio”, kazao je Saudin Sivro, predsjednik osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Svi zastupnici smatraju da postoji diskriminacija i da Zakon nije dobar. Bez obzira na to o većim izmjenama ni riječi. Kao ni o materijalnoj podršci porodicama s djecom, dok je trenutna inflacija pomenuta tek u sedmom satu sjednice i to u jednoj rečenici zastupnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare