Tri bačene bombe u dva mjeseca u Mostaru: Građani zabrinuti, MUP bez informacija

Vijesti 17. apr 202321:06 1 komentar

U samo dva mjeseca ove godine u Mostaru je tri puta bačena bomba i to u školsko dvorište, advokatsku kancelariju i polikliniku. Ni za jedan od ova tri slučaja policija nema informacije o počiniteljima, što zabrinjava građane Mostara s obzirom na to da su u posljednje vrijeme sve češći napadi, prijetnje i pljačke. Iako prema statističkim podacima stanje nije zabrinjavajuće, na terenu je situacija, tvrde stručnjaci, daleko od one kakva bi trebala biti.

Suvlasniku portala Hercegovina.info Mariju Ćosiću početkom ove godine u više navrata nepoznati počinitelji pričinili su veću materijalnu štetu na privatnom automobilu. Shvatio je to kao samo još jedan u nizu pokušaja pravljenja pritiska na njegovu redakciju.

“To je poruka s jasnim znakom što nam je činiti. Sva tri slučaja smo prijavili policiji, dosad nismo dobili od policije nikakve odgovore, nažalost ja i ne očekujem da će se tu nešto riješiti obzirom da istražujemo i pratimo što se događa zadnjih godina pogotovo kad je u pitanju rad Tužiteljstva i Suda, rad policije i istražnih organa”, kazao je Mario Ćosić, suvlasnik portala Hercegovina.info.

Sama činjenica da se napadi ponavljaju, a da izostaje odgovor istražnih organa, ne ulijeva tvrdi sigurnost i nadu da bi se istim moglo stati ukraj. Ista situacija je i sa drugim primjerima, pogotovo sa sve češćim slučajevima bacanja bombi.

“Simptomatično je da se u ovako malom gradu to događa sve češće i češće. Mene to i ne iznenađuje s obzirom na količinu kriminalnih radnji grupa i praviti se slijep kad se sve to vidi, mislim da je to licemjerno reći da je krasno, divno kad nije i kad se osjeti kriminal u zraku”, dodao je Ćosić.

Ručna bomba u školskom dvorištu pronađena je 9. marta, 13 dana poslije bomba je eksplodirala na balkonu poliklinike, a početkom ovog mjeseca pronađena je u advokatskoj kancelariji. U MUP-u kažu da je u toku kriminalistička operativna istraga koja će donijeti rezultate.

“Tu se radi krim tehničko vještačenje, prikupljaju se podaci, pregledaju videonadzori, rade se sve krim operativne radnje kako bi došli do počinitelja ovih kaznenih djela”, istakao je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK.

Takvi događaji se teško mogu spriječiti, ali brza i efektivna istraga te otkrivanje počinitelja je neophodna smatraju stručnjaci. Sigurnosna situacija ozbiljno je narušena, a među glavnim uzrocima su, tvrde, nedostatak policijskih službenika, a potrebna je i specijalizacija posebnih jedinica koja bi se bavila ovakvim krivičnim djelima.

“Kada promatramo statističke izvještaje MUP-a situacija je zadovoljavajuća, međutim, kad promatrate teren onda se zapravo pokažu određena odstupanja jer u krajnjoj instanci nema otkrivanja počinitelja i to bi značilo da je sigurnosna situacija ne samo u ovom gradu nego i u kantonu prilično niska”, pojasnio je Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije.

Riječ je o pojedinačnim slučajevima i sigurnosno stanje je zadovoljavajuće uvjeravaju iz MUP-a. No kako se građani osjećaju?

“Odlično, penzioner kako neću?”, “Da mi imamo policiju ko što je ranije bilo, odnosno miliciju, pa na svako 200 metara dva milicionera ne Boga mi toga ne bi bilo. Recimo ja sad idem iz banke, podigao sam novac, tu će me dvojica smlatiti, skinut će mi sat, dignut će mi pare niko mi pomoći neće”, “U potpunosti se osjećam dobro!”, kazali su nam.

Bitno je, kažu u MUP-u da već četiri godine nema težih krivičnih djela, poput ubistava, krađe skupih motornih vozila, no, prema policijskom izvještaju iz 2021. koje je predstavljeno na sjednici Gradskog vijeća ne mogu se pohvaliti razrješenjem velikih kriminalnih djela, dok se izvještaj o stanju sigurnosti u prošloj godini još nije našlo pred mostarskim vijećnicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare