Tri obroka za tri marke, smještaj besplatan: Zavirili smo u Studentski dom u Banjaluci

Vijesti 30. jan 202420:01 2 komentara
N1

Plitak džep svakodnevnica je jednog prosječnog studenta. Većina njih dolaskom u grad na željene studije snalazi se kako zna i umije. Olakšica za mnoge je smještaj u studentskim domovima. U Banjaluci je besplatan. Provjerili smo i kakav je.

Tri obroka za tri marke. Za one najbrže, uvijek svježe. U vrijeme ručka, gužva. Među prvima u red po svoju porciju u studentskoj menzi Univerziteta u Banjaluci stala je i studentica Ana Sibinčić. Primjedbi nema.

“Ja sam zadovoljna menzom, cijene su stvarno više nego prihvatljive, obroci su dovoljno obimni, tako da, jedino što bih uvela je malo ventilacije u menzu, ostalo sve je korektno”, kaže Sibinčić.

Mirišljav možda ne, ali gladan i praznog džepa, niko neće izaći, tako bar tvrde studenti koji su korisnici menze. Kao jedinu manu navode unaprijed poznat meni. Pa je tako utorkom:

Supa, pomfrit, pileća šnicla i salata jedan je obrok u studentoj menzi Univerziteta u Banjaluci. Ovo je ručak koji košta marku i 40 , a nakon ručka, ima i dezert.

Jeftin ručak, a smještaj besplatan. Bar za one koji su imali sreće da ugrabe prenoćište u studentskom domu. Mjesta ima za njih 1.250. A svoje mjesto u četvrtom paviljonu dobio je i Nikola Šobot. Sobu, ne tako veliku, dijeli sa dva cimera. No, kako kaže, bar nije hladno i ne prokišnjava.

“Uslovi su stvarno korektni, domovi su renovirani, sve je novo. Sobe su prostrane, tako da uslovi su dovoljno dobri sa normalno funkcionisanje”, ističe Šobot.

Nešto lošija situacija je u prvom i drugom paviljonu. Na neke od problema ukazao je Aleksandar Bilinac sa Pala. No, ostali koje zatičemo ispred doma, uglavnom zadovoljni.

“Svaki hodnik ima dva kupatila, ako se ne varam, i cijeli taj hodnik dijeli dva kupatila, tako da nema svaka soba svoje kupatilo”, kaže Bilinac.

“Ali svaka soba ima svoju tuš kabinu, ali mislim da zadovolja sve kriterije poštenog života studentskog, pristupačne su cijene, hrana je jeftina, smještaj se ne plaća uopšte”, dodaje Nikola Prolić.

Ali samo za one koji “ugrabe” jedan od besplatnih kreveta. Stanarine u Banjaluci za brojne su nedostižne. Pa tako njihove visoke cijene i troškovi režija odmažu pojedinim studentima.

Više u prilogu Žane Kezunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare