Tri osnovna problema sa kojima se suočava zdravstveni sistem Kantona Sarajevo

Vijesti 30. sep 202219:16 0 komentara

Oporavak zdravstvenog sistema, nakon velikih pritisaka izazvanih pandemijom, i dalje traje. Dotrajala, stara oprema u Kantonu Sarajevo, osavremenjuje se. Ipak, nedostatak ljekara postaje sve očigledniji. To osjete pacijenti, koji najviše ističu potrebu za pedijatrima.

Pandemija koronavirusa, nedostatak kadra i stara oprema, tri su osnovna problema sa kojima se suočava zdravstveni sistem Kantona Sarajevo. Pacijenti uglavnom nezadovoljni, a razlog je dugo čekanje na pregled.

U doba pandemije zdravstveni sistem Kantona Sarajevo bio je preopterećen. O tome govori najbolje podatak da je od septembra prošle godine do danas, u Domovima zdravlja KS obavljeno preko 16 miliona pregleda i usluga.

Nedostaje pedijatara

Iako u ovoj Javnoj ustanovi radi 30 pedijatara, dugogodišnji su apeli građana za povećanjem broja pomenutog kadra. Roditelji se žale zbog predugog čekanja na pregled. Nepovoljne situacije svjesni su i nadležni, koji su u potrazi za pedijatrima.

“Mi smo tražili i dobili odobrenje za zapošljavanje 5 pedijatara, ali problem je što u BiH nemate školovane te radne snage. Malo smo u tom dijelu zakasnili. Mi imamo, žargonski rečeno, stalno otvoren konkurs. Konkurs ne može biti stalno otvoren, ali imamo obezbijeđena sredstva i imamo dozvolu od Vlade da možemo zapošljavati, međutim niko se ne javlja. Trenutno naš najveći nedostatak, odnosno naša najveća slabost jeste nedostatak specijalista svih nivoa. Nedostaje nam i pedijatra, pulmologa, neurologa, oftamologa, internista, ali nekako se trudimo da to sve nadomjestimo, pokušavajući da budemo što angažovaniji na poslu”, kazao je doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor JU DZ KS (SDP).

U Vogošći vidljive posljedice pandemije

U Vogošći, situacija nešto drugačija. Tri pedijatra liječe mališane. No, i dalje su uočljive posljedice pandemije koronavirusa.

“Mi smo u nekom, još uvijek, završnom dijelu covida i puno imamo postcovid pacijenata. Imamo naš kontejner ispred Doma zdravlja u kome se rade brisevi, koji su neophodni u smislu detekcije novih slučajeva koronavirusa. Isto tako radimo za potrebe onkoloških pacijenata i pacijenata kojima je neophodan operativni zahvat, koji se traže za kliničke, odnosno za sekundarni i tercijarni zdravstveni nivo”, kazao je prim. dr. Almir Pašagić, šef Organizacione jedinice DZ Vogošća.

Sve veći zahtjevi pacijenata u Ilijašu

U Domu zdravlja u Ilijašu, nijedan pulmolog ne radi, pa su primorani oslanjati se na druge. Sa druge strane, primjetni su i sve veći zahtjevi pacijenata.

“Prohtjevi pacijenata u zadnje vrijeme su zaista veliki, da i taj normativni dio koji je planiran nekad nekom Plavom knjigom, ti normativi ne zadovoljavaju potrebe korisnika zdravstvenih usluga. Da li su oni previše zahtjevni ili mi ne možemo da odgovorimo zadatku, ja ne znam. Mi nažalost nemamo pulmologa što nam je veliki deficit. Oslanjamo se na organizacionu jedinicu Vogošća, ali čim nemate pulmologa u svojoj organizacionoj jedinici, u svom prostoru, dolazi do određenih problema i zastoja, i pacijenti nažalost tu počesto trpe”, kazao je prim. dr. Nijaz Štitkovac, šef Organizacione jedinice DZ Ilijaš (DF).

Pandemija se polako završava, a i stara oprema postepeno se mijenja. Pa je tako nabavljeno novo vozilo za palijativnu službu, a obezbijeđeni su frižideri i hladna komora, u kome će se skladištiti lijekovi i vakcine. Međutim, nedostatak stručnog kadra sve je očigledniji. Imajući u vidu veliki odlazak građana iz Bosne i Hercegovine, povećavaće se i u budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!