Tridesetak Čečena čeka na granici BiH i Hrvatske: “Otišao sam da ne ratujem..”

Vijesti 27. dec 202212:38 1 komentar
N1

Grupa od oko trideset Čečena se nalazi na granici kod Velike Kladuše, između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, na Maljevcu.

Kako javlja reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE) sa lica mjesta, oni čekaju prelazak granice i ulazak u Hrvatsku.

“Dobio sam poziv za rat u Ukrajini, otišao sam da ne ratujem u Ukrajini, pobjegao sam sa porodicom”, kaže Ilijas.

Inače, posjeduju ruske pasoše. Za RSE navode da su u glavni grad Bosne i Hercegovine stigli avionom, letom iz Istanbula. Ne žele se fotografisati i kažu da im je cilj samo da uđu u Hrvatsku.

Navode da ih u Velikoj Kladuši ima oko 100.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je za RSE da se radi o pedesetak osoba koji su na legalan način ušli u Bosnu i Hercegovinu.

“Oni žele politički azil u Hrvatskoj. Hrvatska to trenutno ne prihvata. Ima nekih ‘nesuglasica’ između naše i hrvatske granične policije”, rekao je Cikotić.

Dodao je da je angažirana i Služba za poslove sa strancima BiH.

U nadležnosti Ministarstva sigurnosti su i Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima koja se bavi pitanjem migracija.

Cikotić kaže kako se uvijek može donijeti eventualna odluka o suspenziji bezviznog režima ako se procijeni da je došlo do kršenja sporazuma između BiH i Rusije, a odluku o tome donosi Vijeće ministara BiH.

”Zasad je to kontrolisan broj i nemamo procjenu da bi moglo ići u tom pravcu”, kazao je Cikotić za RSE.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske nisu odgovorili na upit RSE koliko je do sada Čečena ušlo u Hrvatsku.

Prema pisanju Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku, polovinom novembra, ruske snage su pretrpjele velike gubitke u ratu u Ukrajini i borci iz Čečenije nisu izuzetak.

U postu na Telegramu tog dana, čečenski lider kojeg podržava Kremlj Ramzan Kadirov je tvrdio da Čečeni u Ukrajini “brane svoju vjeru i porodične vrijednosti” i predložio veliko povećanje broja ljudi iz Čečenije za slanje u rat u Ukrajini.

“Imamo oko 1,6 miliona ljudi”, rekao je on, mada je prema ruskoj statistici stanovništvo Čečenije 2021. brojalo 1,51 miliona osoba, od čega su 420.000 penzioneri, a 551.000 djeca.

Kadirov, koji je optužen da su pod njegovom 15-godišnjoim vladavinom u Čečeniji naširoko kršena ljudska prava, jedan je od najvatrenijih i najagresivnijih zagovornika ruske invazije na Ukrajinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare