TripAdvisor preporučuje: Koja mjesta u BiH strani turisti najčešće posjećuju

Vijesti 09. jul 202417:01 0 komentara
F.Z./N1

TripAdvisor, internacionalni turistički internet portal koji mjesečno posjećuje stotine miliona korisnika s preporukama za 'svjetske putnike', i ove godine je napravio zbirku najatraktivnijih i najposjećenijih destinacija u Bosni i Hercegovini, na osnovu iskustava i ocjena svojih korisnika.

Nije iznenađujuće da se na prvom mjestu smjestio Stari most u Mostaru – građevina pod zaštitom UNESCO-a, koja nerijetko puni redove članaka stranih medija.

Historijski most s originalnim stepeništem iz 1500. godine, koji spaja dva živopisna kulturna središta, pruža panoramski pogled na znamenitu prošlost. Pogledajte i lokalne skakače kako prkose rijeci ispod mosta”, navodi se u kratkom opisu zaštitnog znaka grada na Neretvi.

N1

Slijede slapovi Kravice,  na jugu zemlje, za koje se ističe da su “prirodna oaza” i da su smješteni usred bujne vegetacije, pružajući spokojnu pozadinu za plivače i oni koji se odluče vrijeme na ovom mjestu provesti odmarajući se.

Dron.ba za N1

Brojni komentari posjetitelja govore o jedinstvenom iskustvu boravka na ovom hercegovačkom biseru.

Na trećem mjestu najprimamljivijih turističkih atrakcija smjestila se sarajevska Baščaršija.

F.Z./N1

Historijska četvrt s mješavinom Osmanske i Austro-Ugarske arhitekture, opasana tradicionalnim prodavnicama, raznovrsnim restoranima i kulturnim znamenitostima”, navodi se u opisu.

Na listi top destinacija slijede dva ratna muzeja, što svjedoči o interesu posjetitelja naše zemlje za blisku prošlost Bosne i Hercegovine.

Prvi je Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995., koji je smješten u glavnom bh. gradu.

Muzej posvećen bh. ratu, koji predstavlja lične priče preživjelih i artefakte iz rata 1992-1995. Razmislite o uticaju rata kroz bolne izložbe”, predlaže TripAdvisor.

Slijedi sarajevski Tunel spasa, legendarna ratna konstrukcija, koja je značila život za Sarajlije tokom proteklog rata.

F.Z./N1

Jedan od korisnika kazao je kako je lokacija “definitivno vrijedna posjete”.

A onda nas put vodi na krajnji sjeverozapad zemlje do Nacionalnog parka Una, jednog od četiri u cijeloj zemlji.

Uz impozantne fotografije Štrbačkog buka, korisnici su posjet ovoj destinaciji opisali kao “nevjerovatno iskustvo”, “prelijepu priroda, s čistom vodom, neobuzdanim krajolicima”, a neki su proveli i nezaboravan dan na raftingu smaragdnom ljepoticom Unom.

Dron.ba za N1

Još jedan muzej ratne prošlosti smjestio se u top 10 destinacija u Bosni i Hercegovini, prema turističkom portalu TripAdvisor, a to je Galerija 11/07/95, koja “vodi zapis o bh. ratu kroz potresne fotografije, dokumentarce i svjedočenja preživjelih, pružajući dubok, emotivni uvid u blisku prošlost ove zemlje”.

Stara jezgra grada Mostara joše jednom se našla na ovoj list, ovaj put u širem obliku, gdje osim Starog mosta posjetiteljima se preporučuje da obiđu historijsko središte grada koji uključuje i ratni muzej, zanatske dućane, lokalne restorane, sve s prizvukom bolne historije.

Još jedan hercegovački biser smjestio se u najatraktivnijim destinacijama naše zemlje – Blagajska tekija koja se smjestila uz impresivni izvor rijeke Bune.

N1

Historijski derviški manastir smješten u umirujućoj dolini s krstarenjem čamcima niz rijeku Bunu i vodiče. Uživajte u spokojnom okruženju i večerajte u jednom od restorana na obali rijeke”, navodi se u preporuci uz brojne pozitivne komentare. 

Na kraju su se smjestile dvije sarajevske znamenitosti – simboli glavnog grada – Sarajevska vijećnica i Olimpijska bob staza na Trebeviću.

Historijska ceremonijalna dvorana i muzej s arhitekturom Maurskog preporoda, tematskih izložbi, i bolne historije, i uz naglaske ručno bojanog krova od stakla“, slikovito je opisan  enterijer i eksterijer sarajevske Vijećnice.

Trebevićka bob staza istaknuta je kao ostavština Zimskih olimpijskih igara iz 1984. godine, zaštićena u šumi, s uzorcima urbane umjetnosti i historije, koja je popularna među planinarima i biciklistima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!