“‘Trojka’ bi bila sretnija i od Dodika i Čovića da nema stranih sudija, ali to se sad ne može desiti”

Vijesti 09. jan 202417:49 0 komentara

Lider SDP-a BiH i federalni premijer Nermin Nikšić potvrdio je danas da su koalicioni partneri u Mostaru, tokom sastanka koji je trajao nešto više od dva sata, većinu vremena proveli razgovarajući u vezi sa izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Nikšić je kazao da su čuli prijedlog HDZ-a BiH, inače domaćina sastanka, koji je bio “konkretniji i iskorak” u odnosu na prijašnji prijedlog ove stranke.

“Naravno i mi smo imali svoje stavove. Sada je podijeljeno mišljenje da li da idemo sa izmjenama Izbornog zakona što će podrazumijevati i promjenu Ustava Bosne i Hercegovine, da se implementiraju sve presude međunarodnih i domaćih sudova što je i naš stav, ili da se samo mijenja Izborni zakon. Nismo ništa dogovorili, ali svako je rekao svoje stavove. To i jeste atmosfera u kojoj trebamo da radimo, da razgovaramo, da primaknemo stavove”, kazao je predsjednik SDP-a BiH dodavši kako će se pozvati sve parlamentarne stranke, da se razgovara u vezi ovog pitanja, jer za “izmjene Ustava BiH treba dvotrećinska većina”.

Nikšić i Forto (N1)

Nikšić se tokom obraćanja javnosti dotakao i situacije sa javnim servisima otkrivši kako je to bila jedna od tema sastanka u Mostaru.

“Želimo to vratiti u zakonske okvire i smatramo da trebaju svi da funkcionišu u skladu sa zakonom, te da imamo rukovodstvo tih kuća izabrano na zakonskoj osnovi”, zaključio je Nikšić.

Predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto potvrdio je kako su danas u Mostaru čuli novi prijedlog HDZ-a BiH u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, ali nije želio ulaziti u detalje. Naglasio je kako bi bilo dobro da parlamentarna većina ima svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona da ne bi došla u situaciju da on bude nametnut od visokog predstavnika Christiana Schmidta. Forto je kazao i da bi do kraja sljedeće sedmice trebali imati sastanak državne koalicije.

Edin Forto (N1)

Elmedin Konaković, prvi čovjek naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH, tokom obraćanja javnosti istakao je kako “više nije čudno” što se partneri sastaju i da je to stvar na koju je posebno ponosan.

“Nije bilo lako razbiti neke barijere u BiH i pobjeći od dnevnog konflikta. Na to sam posebno ponosan. Naredni sastanak će biti u punom kapacitetu, čekamo da se dogovori termin. Učinit ćemo sve što je do nas da dođemo do rješenja jer je pred nama taj famozni mart”, kazao je.

Konaković je na pitanje novinara da prokomentariše stav partnera, HDZ-a BiH i SNSD, koji se zalažu za odlazak stranih sudija iz državnog Ustavnog suda, kazao da bi “Trojka” bila sretnija i od Dodika i Čovića da nema stranih sudija, ali da se to sad ne može desiti kada traju napadi na Ustavni sud i najave secesije.

“Tačno je da se još uvijek ne slažemo oko suštinskih stvari, ali ja uvijek fokus stavljam na stvari oko kojih se slažemo. Pred nama je zakon o sukobu interesa, Frontex… mogli bi se oko toga dogovoriti i da u martu se dogodi otvaranje pregovora sa EU”, zaključio je lider NiP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!