‘Trojka’ zove u Parlament, stižu potvrde, ali i odbijenice: Da li je kupljeno vrijeme za domaći dogovor?

Nakon što je "Trojka" pozvala na sastanak u ponedjeljak u Sarajevo sve parlamentarne stranke na nivou države za razgovore o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine, stižu potvrde, ali i odbijenice.

Većina saglasna da klima za promjene ustava i nije tako pogodna, a opozicija u oba entiteta sve smatra igrokazom u kojem ne žele da učestvuju. Zašto se s izbornog zakona, odjednom prešlo na ustavne promjene, pitaju se mnogi.

Trojka zove u Parlament; imperativno je naznačava se Ustav uskladiti s međunarodnim presudama, usput riješiti i hrvatsko pitanje u Predsjedništvu BIH. Odbijenice su prvo stigle od SDA i DF-a koji je rekao da je poziv besmislen.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde:

“Njima su na prvom mjestu njihove stranke i to gledaju samo kroz prizmu potencijalnih izbora, to gledaju kroz prizmu sitno-šićarskih stranačkih interesa, tako da tu državotvornosti nema. Nisam iznenađen. Bolje da kažu svoj prijedlog, a ne da gube vrijeme tipkajući po tviterima i fejsbucima”.

Tražićemo rješenja sve dok prostoji promil šanse da se ona dese, ističe Konaković. Sve je neozbiljno i pokušaj spašavanja Trojke nakon dogovara iz Laktaša, prozivaju iz SDA. Nakon duže vremena pred novinarima i Bakir Izetbegović.

U parlamentarnu skupštinu u ponedjeljak tako pored DF i SDA neće ni NES ni Stranka za BIH. Neće ni opozicija iz Republike Srpske.

Milan Miličević, predsjednik SDS-a:

“Poziv lidera Trojke na zajednički sastanak lidera svih parlamentarnih partija je nastavak privatne priče započete na privatnom imanju u Laktašima u kojoj Srpska demokratska stranka nema namjeru da učestuje”.

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a:

“Laktaši su zapravo samo razotkrili i pokazli nesposobnost, neusklađenost i nedostatak dogovora kod ove vladajuće većine.”

SNSD potvrdio učešće, ali ne i sam lider stranke, zbog, naveo je ranije preuzetih obaveza. Dijametralno su suprotna stajališta u vezi izmjena Ustava…

Milorad Dodik je skeptičan:

“SNSD će tu biti, to je veoma teško, složeno pitanje. Veoma je naivno razmišljati o tome da postoji kapacitet za promjene Ustava koje se žele od političkog Sarajeva. To će biti samo jedno nepotrebno sijelo i gubitak vremena. Iz nekog poštovanja prema partnerstvu SNSD će biti prisutan u nekom formatu, ali ne očekujemo da će to biti nešto važno potegnuto, dijametralno su suprotni stavovi. Ne mislim da je to pamet iz Sarajeva, već nekih ambasada koje su tražile da se zaustavi dogovor o izbornom zakonu iz Laktaša po pitanju izbornog zakona, pogotovo članova Predsjedništva”.

Inače optimista, po pitanju izmjene Ustava u ovom trenutku Dragan Čović je pesimista.

“Bojim se da ćemo mi teško promijeniti i zarez u Ustavu zbog ovakvih odnosa kakve danas imamo na političkoj sceni. HDZ će biti iznijeti naše stajalište, već smo pretočili sve u jedan dokument. I to nije stav HDZ-a, što mnogi brkaju, nego izneseni stavovi na sastanku pet predsjednika stranaka na temu Izbornog zakona i tu smo definirali tri pravca oko CIK-a, Predsjedništva BiH odnosno legitimnog predstavljanja i tehničkih izmjena”, kaže Čović.

A nakon napisanog segmenta iz Laktaša kupljeno je vrijeme za domaći dogovor, prolongirano OHR-ovo nametanje izbornog zakona. Zato je po mnogima nova priča o ustavnim promjenama samo bacanje prašine u oči.

Prethodnih 20 godina aktivna je priča o ustavnim promjenama u BIH, mnogi se sjećaju Aprilskog paketa, Pruda ili Butmira, priča o reformi policije ili 4 federalne jedinice. Do danas BIH ipak funkcioniše sa Ustavom iz Dejtona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad