Tromp: Kritika Tribunalu što optužnice nisu uvezivale i Beograd

Vijesti 10. jun 202109:23 > 10:14 3 komentara

Advokat Ratka Mladića Miodrag Stojanović komentarisao je u Novom danu doživotnu kaznu zatvora Mladiću zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini te je rekao kako kao branilac nije zadovoljan presudom, a prisjetio se i njegove reakcije prilikom izricanje prvostepene presude 2017. godine. Gošća Novog dana, zajedno sa advokatom Stojanovićem, bila je i Nevenka Tromp, nekadašnja uposlenica Haškog tribunala, profesorica na univerzitetu u Amsterdamu.

O konačnoj presudi Ratku Mladiću, njegov advokat Stojanović je kazao da, kao i svaki branilac koji provede 10 godina u nekom slučaju, prirodno je da očekuje drugačiji ishod presude, kao i da žalbeni nalozi budu ili u cijelosti ili djelimično usvojeni.

Odbijeni su svi žalbeni nalazi i prirodan i normalan odgovor je da ne možemo biti zadovoljni ovakvom sudskom odlukom“, rekao je.

Kao i svaka presuda, ona je takva kakva jeste. Imam presuda s kojima sam zadovoljan lično ili nisam, ali ko mene može to pitati? Presuda je pravosnažna i prema njoj će se tako postupati“, dodao je advokat Ratka Mladića.

Gošća Novog dana, zajedno sa advokatom Stojanovićem, bila je i Nevenka Tromp, nekadašnja uposlenica Haškog tribunala, profesorica na univerzitetu u Amsterdamu.

Ona je stava da je ishod konačne presude ratnom zločincu Mladiću bio konačan iz nekoliko razloga.

Jedan od najvažnijih razloga je je da ova presuda održava kontinuitet donošenja presuda za pojedince koji se terete za učešće i planiranje genocida na području Srebrenice iz jula ‘95. godine, tako da bi svako odstupanje od te sudske prakse dovelo u pitanje kako i zašto se neka druga presuda može donijeti. Tribunal nije želio ljuljati brod. Možemo zaključiti da je u pitanju birokratizacija i stabilizacija onoga što je Tribunal do sad donio i da mehanizam želi zatvoriti vrata. Nema velikih tektonskih promjena“, komentarisala je Tromp za N1.

Tromp je proučila i da je važno to kako se nosimo s političkim zločinima te da u 19. vijeku nije bilo ovakve pravde, odnosno bila je pobjednička pravda.

Tromp: Kritika Tribunalu što optužnice nisu uvezivale i Beograd

Sad se nalazimo u drugom civilizacijskom svijetu gdje imamo i zakone za vođenje ratova a imamo i konvenciju za ljudska prava. Nema više toga da se politički zločini i masovni zločini ne kažnjavaju. Mora se napraviti selekcija počinitelja. Mladić je sa šačicom drugih, mahom pripadnika RS i Vojske RS sada izašao u taj prvi red kao počinilac i neko ko je planirao genocid. Moja kritika Tribunalu je što nisu optužnice uvezivale i Beograd; znači tu srpsku stranu na nivou RS. Tako bismo imali punu, široku sliku kako je Mladić mogao biti na toj poziciji, činiti zločine nekažnjeno. U redu je da postoji presuda, ali nije uredu da se njega demonizira kao personifikaciju nekog političkog zla. To je dio srpskog državnog projekta gdje su se trebale stvarati nove granice pri čemu je nastala RS kao dio plana da se te granice prošire i na takozvane srpske strane u BiH“, naglasila je Tromp za N1.

Stojanović je kazao da je sve to što je Tromp u Novom danu govorila ustvari dalja priča o politici.

Stojanović: Mladić preuzeo svoj krst odgovornosti

“Presuda je obavezujuća, general Mladić je osuđen krivim, ponio je svoj krst odgovornosti, preuzeo krst Vojske RS na svoja pleća i onda ide u historiju. Sve dalje implikacije o kojim govori koleginica su izvan presude – ona su politika. Politika će dalje nastaviti pričati o ovome. Suštinski osnovni postulat jeste individualizacija krivične odgovornosti i ona je utvrđena. Odnosi članova UZP-a su presudom utvrđeni, širina UZP-a je utvrđena i vraća se ponovo na pitanje ono što obavezuje. Normalno da nisam zadovoljan presudom kao branilac“, istakao je Stojanović.

Nisam zadovoljan što žalbeni razlog nije uvažen. Bilo je razloga da se drugačije razmatra sve ovo. To kaže i sudija Prisca Matimba Nyambe. Moje nezadovoljstvo presude je samo akademska priča o kojoj ćemo govoriti na seminaru kada budemo izučavali pravnu praksu. Političke posljedice ove presude su izvan mog rada“, dodao je.

Govorio je i o tome da li je u kontaktu sa Mladićem.

Moja posljednja posjeta Mladiću bila je u februaru 2020. godine. Za 17. mart 2020. sam ponovo dobio kartu i odobrenje leta radi posjete generalu Mladiću, međutim zbog epidemiološke situacije je to odloženo. Još nisam bio u prilici da budem u posjeti njemu. Naš kolega Dragan Ivetić koji živi u Hagu takođe nije mogao zbog epidemioloških mjera posjetiti generala u pritvorskoj jedinici. Neposredni kontakt s njim od februara 2020. niko nije imao. Od njegovog sina dobijam informacije jer je on poslije godinu i po dana bio u prilici da ga posjeti nakon izricanja presude“, rekao nam je Mladićev advokat.

Reakcija Mladića nakon izricanja prvostepene presude

O tome da li je tačno da je Mladić zaplakao nakon presude, Stojanović je rekao da on takvu informaciju od Mladićevog sina nije dobio te je ispričao kakva je njegova reakcija bila kada mu je izrečena prvostepena kazna u maju 2017. godine.

General Mladić, onako kakav jeste, napravio je incident, ustao, negodovao, a pošto je pomoćno osoblje uhodano za takve situacije, odmah mu je isključilo mikrofon, a ja sam ustao da ga smirujem. Izašli smo i bili smo u maloj prostoriji i tu sam bio uz njega, da prođem kroz tu traumu. To je strahovito teško iskustvo i znajući kako se on ponaša, nisam bio siguran ni da li će biti u sudnici ovoga puta i pod dva nisam bio siguran kako će se ponašati ako bude u sudnici. Javnost je vidjela da je on to podnio tako što nije progovorio. Nisam imao utisak da je ispoljio neku grimasu, nego je ušao i izašao iz sudnice bez ikakvog komentara“, ispričao nam je Stojanović.

Istakao je i da “Mladić neće presudu nikada prihvatiti”.

“Njegovo ponašanje može biti tumačeno i kao bolest i kao prepuštanje poslije svih godina borbe u smislu da nema više snage. Može da bude i razočarenje. Sve je to stvar psihologa“, naveo je.

I Tromp je za N1 komentarisala sutkinju Nyambe te je kazala da u sudskoj praksi postoje izdvojena mišljenja, odnosno da to znači da se odluke donose po tačkama iz optužnice ili jednoglasno ili po principu većine.

Ukoliko se neko od sudija ne slaže s nekim dijelovima, onda se to objašnjava u izdvojenim mišljenjima. Tamo gdje postoji izdvojeno mišljenje barata se njima kao posebnom vrstom pravde, a ona ustvari izražavaju jednu od strana u postupku.Izdvojena mišljenja funkcioniraju kao neke reference za alternativno pisanje povijesti za poricatelje“, komentarisala je Tromp.

Stojanović: Mladić u jednom dijelu javnosti heroj, u drugom zločinac

Odgovarajući na pitanje o tome kako Stojanović vidi Mladića u historiji rekao je da je “apsolutno divergentna”.  “U jednom dijelu javnosti će biti heroj, u drugom dijelu zločinac. Jedni će ga slaviti drugi kuditi i to nije ništa novo na Balkanu. Samo još jedan u nizu različitih pozicija historijskih ličnosti i događaja koje mi različito gledamo“, naveo je.

Dodao je i da je ova presuda Mladiću konačna, kao i da prema Statutu postoji mogućnost ponavljanja postupka, ali da će se brzo dogovoriti u vezi sa tim i da će nakon razgovora sa Mladićem donijeti odluku u vezi toga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare