Tromp o izricanju pravosnažne presude Mladiću: Spora pravda nije pravda uopće

Vijesti 07. maj 202117:27 > 18:32 0 komentara
N1

Za mjesec dana pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove biće izrečena pravosnažna presuda generalu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Što da očekujemo, procesu, sucima, tranzicijskoj pravdi danas su za Dan uživo govorili Nevenka Tromp i Denis Džidić.

Prokomentarisali su i posjetu Banjaluci austrijskog pisaca Petra Handkea, Nobelovca poznatog po podršci Miloševićevom režimu i negiranju genocida

Uspješan PR

“Handke je bio isto na listi svjedoka za obranu Slobodana Milošavica i da je poživio i da se slučaj nastavio, Handeka bi čuli u sudnici kako svjedoči u korist Miloševića. Njegov rad i zašto se on zalaže je konzekventan i ništa ne iznenađuje”, kazala je Tromp.

Interesantno je da ne dolazi sad u RS kao negator genocida, dodaje, nego on dolazi kao svjetski priznat pisac jer on je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, tako da je ovaj PR, mišljenja je, vrlo uspješan.

Zašto je značajna pravosnažna presuda bivšem generalu Vojske Republike Srpske?

“Značajna je zbog toga što završava jedan period u poslijeratnom razdoblju. Dugo očekivana je i ova pravda je bila vrlo spora. Mislim da će doći do olakšanja”, navela je Tromp.

Žalbeni postupak

Ranije se oglasio i sin Ratka Mladića, Darko, koji je rekao “sve je ovo prerano”. Je li prerano zakazano izricanje pravosnažne presude ili taj argument uopće ne pije vode?

“Ne bih rekao da je prerano. Mislim da je Žalbeno vijeće uzelo ozbiljnu količinu vremena da se upozna sa žalbenim postupkom i iznošenje javno žalbi”, istaknuo je Džidić.

Tromp je mišljenja da žalbeni postupak nikad ne treba trajati dugo, bez obzira ko su sudije i koliko im treba vremena da se upoznaju sa slučajem, zbog toga što se u žalbenom postupku ne izvode novi dokazi.

“Žalbeni postupci se tiču prava i primjene prava prema činjenicama koje su već dokazane u nepravamoćnom postupku. Tako da, ja smatram da su sve žalbene presude na tribunalu trajele predugo i znate kako kažu, spora pravda nije pravda uopće”, kazala je Tromp.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!