Tržište BiH zadovoljeno, a izvoz peleta zabranjen: Šta će biti s proizvodnjom?

Vijesti 14. nov 202219:07 5 komentara

Nema formule po kojoj dobit mogu računati peletari nakon zabrane izvoza, i ograničenja cijene u Bosni i Hercegovini. Zbog toga pojedini obustavljaju proizvodnju.

Štete su velike jer kako kažu, niti zarađuju niti mogu da izvoze. Pojedini proizvođači su se na ovaj korak odlučili već danas. Iz preduzeća “Trgovir” iz Gračanice, pojašnjavaju da, ako ova odluka ostane na snazi, za mjesec dana bi imali oko 1.000 tona u skladištu.

“Ako bi se to produžilo do kraja novembra, decembar i januar, imali bi 1.500 do 2.000 tona. Mi, u suštini, nemamo više kome prodavati pelet. Tržište BiH je zadovoljeno u iznosu od 95 i više posto”, naveo je Vehid Avdić, proizvođač peleta iz Gračanice.

Istim stopama mogli bi krenuti i drugi certifikovani proizvođači i to ako u roku od 10 dana nadležni ne koriguju odluke.

“To bi konkretno značilo otpuštanje 20-ak radnika i hladni pogon dva čovjeka na održavanju. Mislim da bi to možda bio i kraj proizvodnje peleta”, rekao je Marko Pačar, proizvođač peleta iz Tomislavgrada.

Istovremeno, proizvođačima problem pravi i odluka kojom je dozvoljen izvoz sirovine.

“Izvozimo sirovinu svakodnevno idu šleperi i šleperi sječke prema Srbiji. Danas su nam kolege to rekle. I od te sječke se proizvodi pelet u Srbiji. Znači da ćemo možda, dogodine, uvoziti pelet koji je proizveden od naše sirovine”, dodao je Goran Ivanović iz Asocijacije proizvođača peleta BiH.

Posebno su nezadovoljni građani. Pojedini i dalje ne mogu da dođu do ovog energenta jer određeni distributeri i trgovci ne žele da svoje proizvode prodaju po cijeni od 560 KM. Čekaju dizanje rampe kako bi ih mogli plasirati van države. No, od ovih poteza, certifikovani proizvođači se ograđuju.

“Cijene peleta su mnogo skupe i neizdržive za građane. To nisu naše cijene peleta. Cijene sertifikovanih proizvođača nisu išle preko 750 KM. Za proizvodnju certifikovanog peleta mnogo se više ulaže. Mi smo te činjenice pokazali Vladi FBiH, ali nije imala sluha da nas shvate”, naglasio je Almir Idrizović, proizvođač peleta iz Bugojna.

Zbog računice koja ih, kako kažu, vodi u minus, iz prodaje se povlače i pojedini trgovci.

“Pelet koji nabavimo po 700 KM da prodajemo po 560 KM je apsurd i ja mislim da niko neće ići tim putem”, jasan je bio Muhamed Helać iz Kompanije “Drvosječa” Sarajevo.

Nakon stupanja na snagu odluke o ograničavanju cijene pojačane su i inspekcijske kontrole u oba entiteta.

Federalni tržišni inspektorat je u subotu, 12.11.2022. godine, izvršio 26 inspekcijskih nadzora kod proizvođača i prometnika peleta FBiH, u okviru kojih je kod jednog subjekta utvrđeno prekoračenje propisane cijene od 561,60 KM. Kod četiri subjekta kod kojih je pelet zatečen u prodaji, nije bilo odstupanja od propisane cijene, dok kod ostalih kontrolisanih subjekata pelet nije zatečen u prodaji.

Kontrole će trajati dok ista bude na snazi, to jeste do 31. marta naredne godine. Kao i do sada, javnost će biti blagovremeno obaviještena o rezultatima inspekcijskih kontrola.

Odluka nadležnih ispostavilo se, nije donijela ništa ni proizvođačima, ni trgovcima ni građanima koji će, zbog nemogućnosti da dođu do peleta ložiti sve što im dođe pod ruku. A to će, ponovo pokrenuti nikad riješen problem zagađenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare