Turčalo: Dodik u ovom trenutku djeluje spreman ići do kraja

Vijesti 21. okt 202117:36 > 20:14 2 komentara
N1

Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i ekspert u oblasti sigurnosti, komentarisao je za N1 aktuelna dešavanja u državi sa posebnim fokusom na nedavne Dodikove poteze i posljednje aktivnosti u entitetu RS. Pojasnio je zašto misli da je za Dodika njegova smjena u suštini najbolja izlazna strategija, zašto ovu situaciju treba shvatiti kao izrazito ozbiljnu, te kako se u BiH radi na pravljenju dvostruko paralelnih institucija.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sutra organizuje taktičku vježbu na području Jahorine i Mrkonjić Grada, profesor Turčalo navodi da je sporan i vremenski kontest, ali i tačke na kojima se vježba izvodi.

“Razlog vježbe bi bio okej, ako bismo zanemarili cijelokupan vremenski kontekst i sve ono što se dešavalo prethodnih mjeseci. Ako je stavimo u ovaj kontekst i uzmemo u obzir činjenicu da je vježba već počela i da se dešava na neuralgičnim tačkama, tj. entitetskoj granici, to možemo protumačiti kao neku vrstu policiziranog konflikta – testirate strpljenje i očekujete neku vrstu odgovora i reakcije. Dodik svo vrijeme upravo to i pokušava. Dodik priželjkuje imploziju BiH, ali može doći do implozije RS”, naglašavajući da su institucije u RS trenutno u potpunosti zarobljene.

“Za Dodika bi smjena bila najbolja moguća izlazna strategija”

S obzirom da se Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, danas obrušio i na Ambasadu SAD-a u BiH, nazivajući je “epicentrom nestabilnosti u državi”  naš sagovornik navodi kako član Predsjedništva BiH “više nema mogućnost da stane.”

“Eventualna njegova smjena bi za njega bila najbolja moguća izlazna strategija, jer bi se on mogao postaviti na pijedestal kao heroj koji je htio nezavisnu RS”, konstatovao je Turčalo.

Navodi i stav da ovu situaciju treba izuzetno ozbiljno shvatiti.

“Sve njegove poteze do sada smo shvatali kao homogeniziranje glasačkog tijela, a on svo vrijeme istražuje gdje su granice domaćih aktera i međunarodne zajednice. U ovom trenutku djeluje spreman ići do kraja”, navodi Turčalo.

Na pitanje kakve je sankcije moguće očekivati, navodi kako ne misli da će EU kao kolektiv reagovati na ovaj način.

“Očekujem neku vrstu bilateralnih sankcija od nekih zemalja EU, ne očekujem od cijelog tijela. Schmidt je neodlučan – pokazuje da nije siguran kakvu podršku ima u pogledu korištenja bonskih ovlasti i načina na koji bi ih koristio”, nastavlja profesor međunarodne sigurnosti.

“Agencija za lijekove RS je testni poligon”

Na pitanje kako komentarište jučerašnju sjednicu NSRS na kojoj je, između ostalog, data podrška i da RS krene u osnivanje svoje Agencije za lijekove u narednih šest mjeseci, Turčalo navodi da je to sve samo testni poligon.

“Osnivanje agencije i davanje ovog zanimljivog roka od šest mjeseci – jeste jedna vrsta testiranja. Agencija za lijekove je prilično benigna i poslužit će kao testni poligon za pravljenje dvostruko paralelnih institucija”, ističe Turčalo.

U razgovoru sa dekanom Fakulteta političkih nauka, fokus je bio i na Tužiteljstvu BiH, pa na pitanje da li je li ova institucija u stanju štititi ustavni poredak BiH, navodi da je skeptičan.

“Duboko sam skeptičan, prethodni procesi tu pokazuju da se radi o duboko politiziranoj oblasti. Činjenica da smo na čelu VSTV-a dugo imali čovjeka koji je duboko nekompetenatan i ne zna osnovne pravne kategorije – pokazuje da komepetencija nije ta koja vam daje poziciju unutar te strukture”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare