Građani i turisti više puta “poljubili” vrata: Zbog čega je zatvoreno popularno izletiše u Sarajevu?

Vijesti 13. maj 202415:38 0 komentara
N1

Građani Sarajeva i turisti koji dođu do prekrasnog izletišta na Grdonju Park Šuma prijateljstva 'poljubit' će vrata. I tako, već duže od godinu dana. Mislili su da je popularno izletište zatvoreno iz sigurnosnih razloga. Tako su ih zapravo više od godinu dana obavještavali nadležni, "brineći" se za njihovu sigurnost. Ipak, kako smo saznali, tu se krije nešto drugo.

“Zatvoreni smo. Drveće koje je oboreno u parku, zbog vjetra i grana koje padaju, smo zatvoreni iz sigurnosnih razloga. Vaša sigurnost je nama bitna. Od marta mjeseca (op.a. marta 2023.) čekamo da Sarajevo šume uklone stabla koja su srušena i pukla. Kao dodatak 4 godine Sarajevo šume trebaju odsjeći 28 velikih označenih stabala koja su struhla i koja se nalaze u parku”, piše na obavijesti zakačenoj na ulaznim vratima u ovaj Park.

Nije poznato ko je obavijest zakačio, ali je poznato da ona tu stoji duže od godinu dana, kao što je poznato i da je upravitelj Parka “Šuma prijateljstva” KJP Sarajevo-šume. Ovo preduzeće upravlja i parkom i ugostiteljskim objektom koji se nalazi u sklopu parka.

N1/Natpis stoji na vratima od prošle godine

Ipak, saznajemo, Park je zatvoren iz drugih razloga. Trenutno je aktivan sudski spor između zakupoprimca, turske firme ili vlasnika iz Republike Turske i zakupodavca KJP Sarajevo-šume. Sudski spor se vodi pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, u razgovoru za N1 je izrazio nadu za skoro mirno rješavanje tog sudskog spora, kako bi građani i turisti preko ljetnih mjeseci mogli dolaziti i uživati u svoj toj prekrasnoj prirodi.

“Imao sam sastanak sa direktorom Sarajevo-šuma, da vidim, da li postoji način da se ikako to ubrza. Barem, da se obavijeste građani iz kojih razloga je zatvoreno. Kako je ljepše vrijeme, ljudi izlaze, dobivam, sve više i više takvih upita”, kazao je Mijatović i obećao da će još jednom intenzivirati saradnju sa Sarajevo-šumama. Barem, kako kaže, da se obavijeste građani i korisnici i znaju zbog čega je zatvoreno.

N1/Općina Stari Grad više puta tražila upravljanje ovim parkom

Nezvanično smo mogli čuti da zakupoprimac, odnosno turska firma, nije plaćala zakupninu. Dok, sa druge strane, Turci se žale na Sarajevo-šume kako oni nisu svoje ugovorene obaveze ispunili. Sud će ipak u ovom slučaju dati konačnu riječ.

Park je, podsjećanja radi, otvoren u maju 2019. godine i nalazi se na teritoriji Općine Stari Grad koja je osigurala potrebne urbanističke i građevinske saglasnosti, a projekat realizovale Šume Republike Turske, KJP Sarajevo-šume i kompanija Natron-Hayat d.o.o iz Maglaja.

Iz Općine Stari Grad za N1 navode da su se u više navrata obraćali KJP Sarajevo-šume te tražili upravljanje ovim lokalitetom, kako bi ga stavili u funkciju, zbog atraktivnosti lokacije, kako zbog turista, tako i zbog domaćeg stanovništva.

Do danas nisu dobili nikakav odgovor od JP Sarajevo-šume. Kao ni N1. I mi smo više puta kontaktirali Samira Omerovića, direktora KJP “Sarajevo – šume”, no na naše pozive nije odgovarao.

U nastavku pogledajte fotografije sa otvaranja Parka “Šume prijateljstva” u koji je uloženo blizu milion KM.

Anadolija/Arhiv
Anadolija/Arhiv
Anadolija/Arhiv
Anadolija/Arhiv
Anadolija/Arhiv

Park šume prijateljstva prostire se na šest hektara, a među stablima nalazi se i nekoliko sekvoja, koje nisu tipične za bh. podneblje. Ono što je posebno radovalo posjetitelje je besplatan ulaz u park.

Park na površini većoj od šest hektara posjetiocima pored vidikovca sa veličanstvenim pogledom na grad, nudi i staze za šetnju, sjenike, dječije igralište, vještačko jezero, amfiteatar, mjesta za piknik, prostor za vježbanje, fontane, suvenirnice, parking…  U sve sadržaje tada je uloženo oko 800.000 KM.  Tu su i mesdžid i multimedijalna sala u kojoj su posjetioci imali priliku gledati turističke, edukativne i historijske dokumentarne filmove kao i historijske snimke o lokalitetu Sedam šuma, na kojem su se tokom opsade Sarajeva 1990-tih nalazili rovovi prve linije.

U neposrednoj blizini se nalazi i nekadašnja Mala kula “Muzej 105. motorizovane brigade” s čijeg se platoa pruža jedan od najljepših pogleda na olimpijski grad. U jedinstvenom sklopu Muzeja nalazi se i restoran i ljetna bašta.

N1/Pogled sa Muzeja na Sarajevo

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!