Turković: Bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine nema stabilnog regiona

Vijesti 04. okt 202116:14 1 komentar
F.Z. / N1

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković održala je danas sastanak sa ministricom Ann Linde, koja obavlja i funkciju predsjedavajuće OSCE, te predsjedavajuću Parlamentarne skupštine OSCE-a Margaretu Cederfelt.

Kako je istakla Turković, OSCE ima važnu ulogu u Bosni i Hercegovini, posebno kao snažna podrška sigurnosti, stabilnosti i reformskim procesima.

Sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana temelj su za svaki napredak, reforme i dostizanje evropskog standarda života“, kazala je Turković.

F.Z. / N1

Nema dileme da je postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali je očito – to vidimo iz svakodnevnih dešavanja ne samo u BiH, nego i u drugim državam regiona – još mnogo posla pred svima. Zbog toga smatramo da su pitanja sigurnosti, odbrane, kontrole naoružanja, ljudskih prava, ali i pitanja promocije ravnopravnosti spolova i izgradnje kapaciteta institucija Bosne i Hercegovine te naša saradnju sa OSCE od vitalnog značaja“, dodala je ministrica vanjskih poslova BiH.

Naglasila je kako je poslala jasnu poruku da bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine nema stabilnog regiona.

Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve sigurnosne i druge izazove. U tom pogledu posebno važno je osnaživanje i razvoj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine“, kazala je.

Uoči važnog samita EU-Zapadni Balkan istakli smo neophodnost čvrstih garancija za evropsku budućnosti cijele regije, a posebno Bosne i Hercegovine“, naglasila je.

Ideja da se postavi jasan rok za ulazak država regije u EU može biti ključni podsticaj za brže reforme, posebno nakon što se zajednički suočili sa izazovima poput pandemije i migrantske krize“, dodala je Turković.

Izjavila je da je ministrici Linde i delegaciji prenijele i informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ističući da se svaka kriza može prevladati samo i jedino kroz institucije Bosne i Hercegovine. I, naravno, kako je dodala, uz podršku i pomoć međunarodne zajednice i njenih institucija u BiH.

Organizacija OSCE, ali i Kraljevina Švedska dokazani su prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine. Na njih računamo i na njih se možemo osloniti na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji“, navela je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare