Turković podsjetila Dačića na neustavnost obilježavanja 9. januara

Vijesti 06. jan 202315:22 2 komentara
N1

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković obratila se danas ministru vanjskih poslova Srbije Ivici Dačiću koji bi trebao predvoditi srbijansku delegaciju na obilježavanju 9. januara, neustavnog dana Republike Srpske, podsjećajući ga na odluke Ustavnog suda u vezi s tim datumom.

U izjavi koju je objavila na zvaničnim nalozima društvenih mreža, Turković je kazala da su dužnosnici Republike Srbije, u duhu dobrosusjedskih odnosa i izgradnji evropskih i dobrih regionalnih odnosa, dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu jer odnosi se trebaju graditi na međusobnom uvažavanju i poštovanju.

– Međutim, dozvolite da vas u vezi s najavljenom posjetom upoznam s činjenicom da je obilježavanje takozvanog dana RS 9. januara organizirano protivno odluci najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini – Ustavnog suda BiH – naglasila je.

Podsjetila je da je neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH krivično djelo te bi organizatori neustavnog obilježavanja mogli biti predmetom pravosudnog procesa, a dolazak visoke delegacije Srbije i saučešće u neustavnim aktivnostima direktno narušava odnose BiH i Republike Srbije.

Također, dodala je, obilježavanje 9. januara kao dana RS, kako je utvrđeno odlukom Ustavnog suda BiH, krši i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava.

Naime, Ustavni sud je usvojio zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o danu Republike Srpske te je utvrđeno da osporena odredba, koja glasi: “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, nije u skladu s Ustavom BiH, Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

– Niko ne spori pravo entiteta da obilježavaju svoje praznike koji su u skladu sa Ustavom niti dobrodošlicu zvaničnicima Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, ali 9. januar, odlukom Suda ne može biti obilježavan kao dan Republike Srpske – zaključila je Turković.

Protivno takvoj odluci Ustavnog suda BiH, najviši dužnosnici bh. entiteta Republika Srpska i ove su godine najavili niz događaja kojima će se obilježiti 9. januar kao dan Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare