Turski vojni avioni nadlijetat će bh. nebo iduće sedmice

Vijesti 14. jul 202311:55 0 komentara
MOBiH

Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH te Međunarodnim aerodromom Sarajevo, ugostiti promatrački tim oružanih snaga Republike Turske, Republike Hrvatske i Mađarske, koji će od 17. do 21. srpnja obaviti promatrački let nad teritorijem BiH.

Ova aktivnost predstavlja realizaciju obveza Međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo”, čiji potpisnik je i Bosna i Hercegovina, te obavještavamo građane BiH da je riječ o dogovorenom i planiranom događaju snimanja iz zraka. Prelet će biti obavljen nenaoružanim avionom turskih zračnih snaga po dogovorenoj putanji, uz sudjelovanje pratećeg tima Oružanih sanga BiH.

Ugovor “Otvorena neba” je sigurnosni aranžman koji svim zemljama članicama omogućuje obavljenje najavljenih, nenaoružanih izvidničkih letova preko cijelog teritorija zemlje koja je predmet preleta, u cilju ustupanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina, kao jedna od članica potpisnica, aktivno sudjeluje u aktivnostima Ugovora od 2003. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!