Tužilaštvo TK neće procesuirati ljekare za smrt Amire Selimović iako je sud utvrdio njihovu odgovornost u drugom postupku

Vijesti 07. okt 202413:01 0 komentara
Tužilaštvo TK (arhiva) | Foto: D.H./N1

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona donijelo je odluku po kojoj neće biti procesuirani ljekari za nesavejsno liječenje koje je dovelo do smrti Amire Selimović iako je sudskim postupkom koji je inicirala porodica Selimović utvrđena njihova odgovornost.

“Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je nakon obavljenih provjera prijavljenih radnji donio naredbu da se neće provoditi istraga protiv dva prijavljena ljekara iz UKC-a Tuzla za krivična djela teška krivična djela protiv zdravlja ljudi i nesavjesno liječenje, a vezano za smrt pacijentice Amire Selimović koja je nastupila u martu 2021. godine, jer iz prikupljenih materijalnih dokaza nisu utvrđeni osnovi sumnje da su ova djela i počinjena. U konkretnom slučaju su analizirani navodi prijave članova porodice, izjave svjedoka, relevantna medicinska dokumentacija i obavljena vještačenja, a posebno nalaz tima vještaka medicinske struke (četiri vještaka) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajeva, iz kojeg proizilazi da u postupcima prijavljenih ljekara u pružanju medicinske pomoći nije bilo elemenata nesavjesnog liječenja, odnosno primjene očito neprikladnog sredstva i načina liječenja, jer su svi postupci učinjeni po principima medicinske struke i nauke i bili svrsishodni objektivnom i postojećem akturelnom stanju oštećene. Iz toga proizilazi da postupanje ljekara u konkretnom slučaju ne predstavljaju takva ponašanja koja su inkriminisana krivičnopravnim zakonodavstvom”, naveli su iz Tužilaštva TK za N1.

Međutim, na ovu odluku porodica Selimović je uložila žalbu pa će se o ovome ponovo odlučivati.

“Napominjemo i da je punomoćnik oštećenih članova porodice 30. septembra 2024. godine izjavio pritužbu Uredu glavnog kantonalnog tužioca na ovakvu odluku postupajućeg tužioca. Pritužba će biti detaljno analizirana, kao i cjelokupan spis sa svim prikupljenim dokazima, te će se utvrditi da li je pritužba osnovana. Dakle, i dalje se ne radi o konačnoj tužilačkoj odluci jer je u predmetu izjavljena pritužba po kojoj će se dalje odlučivati”, objasnili su za N1.

Porodica Selimović šokirana

Ovakva odluka Tužilaštva TK izazvala je šok i nevjericu u porodici Selimović. Za njih nije slučajno da je odluka donesena dva dana poslije donošenja presude Opštinskog suda Tuzla kojim su doktori Hajder Midhat i Halilbašić Alma krivi za smrt njihove majke i supruge Amire Selimović. zbog nesavjesnog liječenja.

“Sve predočene dokaze od strane podnosilaca krivične prijave Selimović Senada i Eldara te punomoćnika istih advokata Amira Mešića i Admira Huremovića, a koji idu u prilog da je izvršeno krivično djelo nesavjesno liječenje od strane dr. Hajder Midhata i Alme Halilbašić nisu čak ni spomenuti u naredbi tužiteljice kako bi se izbjeglo izricanje zatvorske kazne optuženim ljekarima. Postupajuća tužiteljica je u potpunosti zanemarila dva vještačenja ekspertnog tima sudskih vještaka UKC-a Banja Luka i sudskog vještaka Alić Emira kojim je potvrđeno da se radilo o nesavjesnom liječenju od strane pomenutih ljekara što je prouzrokovalo smrt Amire Selimović. Mišljenje sudije Emira Sinanovića na upit tužiteljstva jeste da je pronašao elemente krivičnog djela nesavjesno liječenje od strane dr. Hajder Midhata i Halilbašić Alme čime su prouzrokovali smrt Amire Selimović.
Pored toga, tužiteljica nije uopšte uzela u razmatranje izjašnjenja upravnog odbora, etičkog komiteta, tima UKC-a Tuzla koji su se također izjasnili da su pomenuti ljekari prekršili sve kodekse etičkog liječenja te da je UKC Tuzla disciplinski kaznio dr. Hajder Midhata i Halilbašić Almu. Zašto bi se neko kažnjavao ako nije kriv?”, rekao je za N1 Faris Selimović, sin preminule Amire Selimović.

Također, on podsjeća da su optuženi priznali da su krivi za smrt njihove Amire.

“U parničnom postupku prilikom davanja izjave dr. Alma Halilbašić priznala je svoju krivicu, a samim tim i krivicu dr. Hajder Midhata za nesavjesno liječenje koje je dovelo do smrti Amire Selimović. U parničnom postupku Opštinskog suda Tuzla (po sudiji Ameli Durić) pribavljeno je i provedeno više dokaza što govori i presuda Opštinskog suda izrečena na 64 lista u odnosu na pribavljene dokaze od strane tužiteljstva što sa sigurnošću govori da postupajuća tužiteljica nije detaljno i efikasno provela istragu. Svoju odluku tužiteljica je donijela na osnovu izjave sudskog vještaka Zdenke Cirhlaža koji se izjasnio da ne može dati mišljenje o uzroku smrti Amire Selimović, te da predmet krivične prijave nesavjesno liječenje nije bio uzrok smrti Amire Selimović. Osim pomenute izjave, tužiteljica je kao temelj za svoju odluku koristila i izjave tima UKC-a Sarajevo”, istakao je Faris Selimović.

Porodica Selimović sada nađe polaže u Ured glavnog tužitelja na čelu sa novim tužiteljem Vedranom Alidžanovićem detaljno uzeti u razmatranje ovaj predmet.

Podsjećamo, porodica Selimović je vodila parnični postupak protiv UKC Tuzla i ljekara Alme Halilbašić i Mithada Hajdera koje terete da su odgovorni za smrt njihove supruge i majke Amire Selimović. N1 je više puta pisao o ovom slučaju, ali i detalje s ročišta. Sve detalje ovog slučaja možete pročitati OVDJE.

Prema riječima porodice, Amira je tada doživjela infarkt, te su joj nakon što ju je hitna pomoć transportovala u UKC tamošnji doktori dali injekciju za stomačne tegobe i infuziju nakon čega su je, poslali kući da ode u toalet i naspava se.

“Doktorica je insistirala da je vodimo kući. Kada sam pitao kako ću je voditi kući kada ne može na noge, doktorica je rekla da to nije problem i da ni ja ne bih mogao da nisam čitavu noć spavao. Na to sam doktorici odgovorio da nisam spavao. Također, doktorica se iznenadila što je sin bio pored supruge. Doktorica je rekla da će supruga biti uredu kada odspava dva sata. Potom je izdala konačni nalaz. Sestru je doktorica uputila po kolica gdje smo mi suprugu kolicima transportovali u auto i dovezli kući jer je trebala u toalet. Supruga je tražila u bolnici da ide u toalet, gdje joj je doktorica kazala da nema gdje da ode i da ide kući da obavi nuždu. Po dolasku kući, mi smo nju iznijeli na prvi sprat, krenula je u toalet i tamo je pala i preminula”, kroz suze je ranije za N1 ispričao njen suprug Senad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!