U bedemima Tvrđave Kastel pronađen nekropol, postoji mogućnost da je iz rimskog perioda?

Vijesti 31. okt 202313:25 0 komentara
N1

Na banjalučkoj tvrđavi Kastel u njenim bedemima, na lokaciji Dvorište, pronađena je nekropola sa šest skeleta. Četiri odrasle osobe i dvoje djece, a koji su stariji od same tvrđave.

Naime, u sklopu “Škola arheologije – Kastel 2023” vršena su istraživanja na tvrđavi Kastel.

Pored pomenutih šest skeleta, pronađeni su razni predmeti, kao što su: keramika, staklo, novčići , ali i veliki broj ljudskih ostataka različitog tipa, rekla je za N1 arheolog Ivana Pandžić.

N1

“Pronađena je nekropola sa četiri skeleta odraslih individua i dva dječija ukopa. Kada završimo sva istraživanja skeleti će biti poslani na analizu i znaćemo iz kog su perioda, jer su oni ispod temelja građevina, što znači da su stariji od njih”, rekla je Pandžićeva.

2019. godine pronađen je prvi skelet u zapadnom dijelu tvrđave Kastel. Osamdesetih godina 20. vijeka vršena su istraživanja ali nikada nisu, dodaje Pandžićeva završena. Antropološke analize će se vršiti naknadno. A iz godinu u godinu javljaju se novi skeleti.

“Naša je želja bila da revitalizujemo taj dio Kastela i svake godine se sve više potvrđuju naše indicije da ima puno neotkrivenog”, dodaje Pandžićeva

N1

Tvrđava Kastel još uvijek krije neke tajne. Naime, na pomenutoj lokaciji organizovana je peta “Škola arheologije – Kastel 2023” tokom koje su studenti istorije i arheologije iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva učestvovali u istraživanju. U pitanju je projekat koji su i ove godine organizovali Društvo arheologa RS i Muzej Republike Srpske.

Kako je rekla Ivana Pandžić, arheolog, ovo je jedina praktična nastava za studente Filozofkog fakulteta. Projekat su finansirali Ministarstvo prosvjete i kulture RS i grad Banjaluka.

N1

Tvrđava Kastel predstavlja jednu od najstarijih građevina u Bosni i Hercegovini. Postoji malo informacija o tome ko i kada je sagradio Kastel, ali po mnogim procjenama tvrđavu Kastel su najvjerojatnije sagradili Rimljani u 3. vijeku, iako neki nalazi tvrde da je tvrđava izgrađena kasnije, tj. u 9. vijeku nove ere. Kastel je i najznačajnije arheološko nalazište grada. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!