U Berlinu otvorena knjiga žalosti na godišnjicu genocida u Srebrenici

Vijesti 12. jul 202412:43 0 komentara
Ambasada BiH u Berlinu

Povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, jučer je u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Berlinu otvorena knjiga žalosti u koju su se upisali predstavnici njemačkih institucija i diplomatskih misija akreditovanih u Berlinu, saopštio je ambasador Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj Damir Arnaut. U knjigu žalosti je prva unesena poruka u ime ministrice vanjskih poslova SR Njemačke Annalene Baerbock.

Tokom dana ambasadu su posjetile desetine diplomatskih zvaničnika, uključujući brojne ambasadore i šefove misija.

“Posebno je potrebno istaknuti činjenicu da su svoju sućut porodicama žrtava, državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima povodom godišnjice genocida u Srebrenici upisali ambasadori svih država regiona, sa izuzetkom samo jedne. U knjigu žalosti su se također upisali šefovi misija i drugi diplomatski zvaničnici brojnih zemalja koje su bile suzdržane kod glasanja za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, pa čak i jedne države koja je glasala protiv te Rezolucije“, navodi se u saopštenju.

Ambasador Arnaut je obavio odvojene razgovore sa svakim šefom misije koji se upisao u knjigu žalosti, tokom kojih je poseban akcent stavljen na razgovore o potrebi edukacije o genocidu u Srebrenici s ciljem očuvanja sjećanja na žrtve, zaustavljanja negiranja i marginaliziranja negatora genocida, te izgradnje tolerancije širom svijeta kako se zločini poput onog u Srebrenici više nikada ne bi ponovili.

Također je istaknuta ogromna uloga zajedničkog domaćina – SR Njemačke – u pripremi i zagovaranju usvajanja navedene rezolucije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!