U BL počelo obilježavanje 9. januara: “Volja naroda važnija od bilo kakvog suda”

Vijesti 08. jan 202311:14 1 komentar
N1

Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim već je počelo danas u Banjaluci.

Brojni zvaničnici iz ovog bh. entiteta položili su vijence na Spomenik pripadnicima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija.

Milorad Dodik, predsjednik RS kaže da se ovaj dan obilježava jer je to volja naroda navodeći da je to jedino i bitno.

“Republika Srpska je formirana u miru nije bilo ni pucanja ni rata u Bosni i Hercegovini i to je stvar koja mnogima ovdje u BiH smeta. Plebiscitarna odluka je da se obilježava Dan Republike Srpske i pored sramne odluke Ustavnog suda se svakako i ovim načinom i činom poštuje odluka naroda koja je puno važnija od bilo kakvog suda. A oni su politički motivisani apsolutno. Nema primjera na svijetu da je nekom narodu njegov praznik postojanja određivao Ustavni sud, već je to određivala historija, ali i narod”, tvrdi Dodik.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Zatim je rekao da će tokom dana biti još brojnih aktivnosti, a da se sve sutra nastavlja u Istočnom Sarajevu.

“Sutra počinjemo opet ovdje u Banjaluci koja je posvećena slavi i danu Svetog Stefana na kojem je i formirana RS. Nakon toga se selimo u Istočno Sarajevo tamo na Sokocu ćemo na grblju isto položiti vijence i cvijeće, a kasnije u 14:00 sati na svečanoj ceremoniji u Lukavici nastaviti s obilježavanjem Dana RS. RS je danas stabilna i sigurna i ima svoj put i zna šta hoće”, kazao je Dodik.

I predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Dodikova stranačka kolegica Željka Cvijanović također je prisustvovala polaganju vijenca.

“Vjerujemo u RS i njenu sposobnost da se razvija, u snagu naroda i institucija. 9. januar je dan narodne volje i obilježavamo ga s punim pravom i u punom kapacitetu, ali i kao činjenicu nastanka RS u mirnim danima. Naravno moramo biti spremni i na ono što nam nosi budućnost i zato sam sretna što i Vlada RS i sve naše institucije uspiju izaći ususret našim građanima”, rekla je Cvijanović.

Iako je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Cvijanović sudeći prema pitanju novinara N1 ne zanima uopće ta funkcija koju obavlja, a samim time ni odgovornost koju ona nosi.

Naime na pitanje novinara N1 – “Vidi li šansu da se u ovom sazivu Predsjedništva BiH postigne dogovor o Zakonu o praznicima?”, Cvijanović je odmah kratko i nezainteresovano odgovorila: “Ma kakvo Predsjedništvo danas je Dan RS”, a za to vrijeme je Dodik nastojao prekinuti postavljanje pitanja navodeći da danas nije za to vrijeme.

I Nenad Stevandić, predsjedavajući Narodne skupštine RS i Radovan Višković, premijer RS su manje-više imali iste poruke kao i njihovi prethodnici.

“Mi se za pravdu borimo svaki dan i naša borba neće stati dok ne postignemo šta želimo. Naša je stvar šta slavimo i obilježavamo nije njihova. Naša je stvar da budemo uporni i da se za sva prava i nacionalna i politička, ali i živih i mrtvih izborimo sami”, rekao je Stevandić.

“Kao što radimo svih ovih 30 godina to smo i danas uradili, poklonili smo se onima koji su svoje živote dali za RS. Ovaj dan je svetinja za RS bez obzira na to da li neko pokušavao osporiti ovaj datum on će se slaviti sve dok mi to budemo željeli. I ne vidim ništa sporno što se ova proslava prebacuje u neki drugi grad jer su to sve gradovi RS i mislim da je ovo dobra odluka predsjednika RS da ove godine dio manifestacije bude dislociran i van Banjaluke. Ove godine u Istočnom Sarajevu, naredne negdje drugo. Mi samo ovom proslavom šaljemo poruke mira, tolerancije i jedinstva. Želimo biti uvažavani i to su očekivanja RS. Mi se ne žalimo ni kada neko drugi šalje datume koje osporavamo kao što je 1. mart, a mi ćemo 9. januar slaviti kao Dan RS sve dok živimo na ovim prostorima”, poručio je Višković.

Danas su kako je već navedeno, planirane još brojne aktivnosti, a glavna ceremonija obilježavanja ovog datuma se seli u Istočno Sarajevo i prvi put neće biti u Banjaluci. Na tu odluku su reagovali mnogi pa su tako boračka udruženja Federacije BiH najavila proteste u Sarajevu zbog obilježavanja 9. januara, ali je on naknadno otkazan dok je najavljeno da će biti pojačano prisustvo policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Otkazan protest boračkih udruženja u Sarajevu zbog 9. januara

S druge strane, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida su tražili hitnu reakciju međunarodne zajednice i bh. vlasti navodeći da je i previše bolno da se 9. januar obilježava nadomak Sarajeva grada koji je bio pod opsadom najduže u modernoj historiji.

Zatražena hitna reakcija nadležnih zbog obilježavanja 9. januara

Osim tih, uslijedile su i brojne reakcije političara iz Federacije BiH koji su najoštrije osudili obilježavanja ovog datuma za kojeg je državni Ustavni sud odlučio da je neustavan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare