U desetak dana pet ubistava i dva samoubistva: “Stereotipi da se nameće da muškarac ima vlast nad ženom, da ima vlast nad njenim životom”

Vijesti 21. maj 202419:54 0 komentara
N1

Za samo 13 dana, u Bosni i Hercegovini pet ubistava, dva samoubistva. Od početka godine, počinjeno je čak pet femicida. No, ovom krivičnom djelu i dalje nema mjesta u zakonima, niti na entitetskom, niti na državnom nivou.

Za samo godinu dana, u Bosni i Hercegovini ubijeno je 14 žena. Građani nerado govore o ovoj temi, jer kako navode, ne mogu pronaći nijedan odgovor na pitanje zašto?

Dosadašnja ad hoc rješenja nisu urodila plodom. Sociolog, Vladimir Vasić, navodi da su ovo mahom posljedice tvrdih stereotipa koji su još uvijek duboko ukorijenjeni u bh. društvo.

“Gdje se nameće da muškarac ima vlast nad ženom, da ima vlast nad njenim životom. Vidimo kakve su posljedice. Mi to možemo zvati kako hoćemo, femicid, zločin, ubistvo. Činjenica je da imamo tako okrutne zločine u BiH, okrutna ubistva. Činjenica koja zabrinjava jeste da nikakve, ili imamo neke blage reakcije imamo bh. javnosti”, rekao je Vladimir Vasić, sociolog.

Pa čak i kada žrtve nasilja dobiju podršku društva, jedna od glavnih kočnica ostaje blaga kaznena politika.

Više u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!