Federacija BiH spremna da ponovo radi transplantacije, ima i “ali”

Vijesti 22. jul 202111:20 > 11:24 0 komentara
Shutterstock

Program transplantacije u Federaciji Bosne i Hercegovine obustavljen je usljed pandemije korona virusa. Nekoliko ljudi preminulo je čekajući transplantaciju iako su imali živog donora, o čemu smo pisali protekle sedmice. No, sudeći prema informacijama Federalnog ministarstva zdravstva, taj program mogao bi uskoro biti nastavljen.

Kako su za N1 kazali iz Federalnog ministarstva zdravstva, pandemija COVID-19 u jednom periodu paralizirala je programe transplantacije širom svijeta, pa tako i u Federaciji BiH, a epidemiološke mjere uvedene s ciljem obuzdavanja pandemije ostavile su nesagledive posljedice na svakodnevni život, ekonomiju, ali jednako tako i na program transplantacije i zdravstveni sustav u cjelini.

Navode kako zdravstvene ustanove i u uvjetima pandemije rade redovne kontrolne preglede transplantiranih pacijenata, pacijenata kandidata za transplantaciju koji su već prijavljeni na liste čekanja za presađivanje organa, kao i obradu i prijavu na liste čekanja novih pacijenata kandidata za presađivanje organa.

Zašto se nije radila transplantacija bubrega u FBiH u proteklom periodu?

Ističemo da UKC Tuzla i KCU Sarajevo kontinuirano rade obradu pacijenata kandidata za živu rodbinsku transplantaciju bubrega, ali da do realizacije iste u proteklom periodu nije došlo, kako iz razloga nepovoljne epidemiološke situacije, tako i iz medicinskih razloga, odnosno kontraindikacija vezanih za primatelja ili darovatelja bubrega, kao i iz razloga opredijeljenosti pacijenata da transplantaciju urade u inozemstvu“, navode iz ovoga ministarstva.

Naglašavaju kako je Federalno ministarstvo zdravstva u cilju stvaranja uvjeta za siguran nastavak programa transplantacije donijelo Smjernice o postupanju u transplantacijskoj medicini – COVID 19, koje su 18. juna 2020. godine dostavljene svim zdravstvenim ustanovama uključenim u program transplantacije u Federaciji BiH.

Imajući u vidu potrebu da se pacijentima u uvjetima pandemije omogući pravo na liječenje transplantacijom, odnosno potrebu da se i u uvjetima pandemije zdravstveni resursi usmjere i na specifične programe kao što je transplantacijska medicina, Federalno ministarstvo zdravstva je u više navrata, u periodima povoljnije epidemiološke situacije, od menadžmenta UKC Tuzla i KCU Sarajevo tražilo stručno mišljenje o mogućnosti nastavka programa transplantacije u Federaciji BiH, te zaprimilo očitovanja u kojim se navodi da ne postoje smetnje za provedbu programa transplantacije, kako kadaverične tako i žive rodbinske transplantacije bubrega, naravno uz poštivanje najviših mjera zaštite u svezi sa COVID-19 infekcijom, te ovisno o aktualnoj epidemiološkoj situaciji“, naveli su te dodali:

Međutim, pogoršanje epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, koje je nastupilo tijekom lipnja i srpnja 2020. godine, a zatim u periodu listopad 2020. – travanj 2021. godine, kada su aktivnosti u sektoru zdravstva primarno bile usmjerene na tretman i zbrinjavanje COVID pacijenata, a zdravstvene ustanove uključene u program transplantacije u Federaciji BiH radile u otežanim uvjetima i izmijenjenom režimu rada, s velikim brojem oboljelih zdravstvenih radnika kao i zdravstvenih radnika u izolaciji (što je podrazumijevalo i preraspodjelu kadra i raspoloživih kapaciteta), u velikoj mjeri je ograničilo mogućnosti za sigurnu provedbu programa transplantacije, kao i primjenu navedenih Smjernica“.

Iz ovoga ministarstva nam kažu da je Vlada Federacije BiH na 268. sjednici održanoj 3. juna 2021. godine usvojila naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje se primjenjuju od 3. juna 2021. godine, a kojim se, između ostalog, svim zdravstvenim ustanovama na području Federacije Bosne i Hercegovine nalaže obvezno pružanje svih zdravstvenih usluga za koje su registrirani.

“Ne postoje smetnje za ponovno pokretanje programa transplantacije bubrega”

“Imajući u vidu povoljnu epidemiološku situaciju kakva se bilježi u posljednjih mjesec dana, te potrebu žurnog poduzimanja aktivnosti u cilju pokretanja programa transplantacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, dana 17. juna 2021. godine, u Federalnom ministarstvu zdravstva, održan je sastanak sa predstavnicima UKC Tuzla, KCU Sarajevo, Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBIH i Donorske mreže u BiH, na kojem su menadžment i voditelji transplantacijskih timova UKC Tuzla iskazali punu spremnost za sudjelovanje u programu kadaverične transplantacije, te istaknuli da trenutno ne postoje smetnje za ponovno pokretanje programa transplantacije bubrega od živih darivatelja, i to u najskorijem vremenskom periodu, odnosno u narednih mjesec dana“, naglasili su za N1.

U prilog tome, kako su nam rekli, govori i činjenica da je 14. juna 2021. godine u UKC Tuzla, u skladu sa medicinskim kriterijima proveden postupak utvrđivanje moždane smrti, nakon čega nije dobiven pristanak obitelji za darivanje organa i tkiva. Također, pristanak obitelji nije dobiven ni u veljači 2021. kada je postupak utvrđivanje moždane smrti proveden u SKB Mostar.

“U tijeku su aktivnosti na pokretanju programa transplantacije”

Centar za transplantacijsku medicinu Federalnog ministarstva zdravstva je u stalnom kontaktu sa zdravstvenim profesionalcima uključenim u program transplantacije, i prema našim saznanjima u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH u tijeku su aktivnosti na pokretanju programa transplantacije u Federaciji BiH, kako kadaverične tako i žive rodbinske transplantacije bubrega“, naveli su.

Ističemo da je transplantacijska medicina visoko zahtjevna i predstavlja vrhunac suvremene medicine koja podrazumijeva sudjelovanje velikog broja timova različitih specijalnosti, sinkronizirano djelovanje i pravovremenu koordinaciju svih aktivnosti, a sve to s ciljem da se osigura uspješna realizacija transplantacijskog programa, te isključi mogućnost prijenosa zaraze“, naglašavaju iz Federalnog ministarstva zdravstva za N1.

Tomislav Žuljević: Traže se alibiji da se ne urade transplantacije u BiH

Podsjetimo, o obustavi transplantacija u FBiH ranije je za N1 govorio i predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine te član Upravnog odbora Donorske mreže BiH Tomislav Žuljević koji nam je rekao kako pacijenti kojima je potrebna transplantacija u našoj zemlju umiru iako imaju donore. Naveo je kako je Travničanka Dragica Balta preminula, a nije dočekala transplantaciju iako je imala donora.

Dragica Balta je umrla. Ona ima još dvojicu braće koji čekaju na transplantaciju. Prije same dijalize trebala je imati operaciju, odnosno početkom prošle godine kada je krenula korona. U septembru mjesecu je sa suprugom otišla u Tuzlu. Suprug je morao smršati 10 kilograma zbog operacije. Fascinantno je koliku je imao želju da je spasi. No tada, nakon testiranja donora, rekli su da je pozitivan na Covid, ali poslije toga ih više nikad nisu pozvali“, ispričao nam je Žuljević.

Traže se alibiji da se ne urade transplantacije u BiH. Uništavamo transplantacijsku medicinu koja je jako važna“, dodao je.

Ostatak razgovora sa Žuljevićem te problemima zbog obustave transplantacije pročitajte na OVOM LINKU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!