U Jajcu danas obilježavanje 562. godine od krunidbe posljednjeg bosanskog kralja

Vijesti 17. nov 202312:36 0 komentara
N1

Povodom obilježavanja 562. obljetnice krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, Javna ustanova "Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca" priredit će danas kulturni program kojim će na simboličan način obilježiti tu značajnu obljetnicu.

Direktor “Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” Anto Brtan u izjavi za Fenu je podsjetio da je prije pola godine Agencija dovršila uređenje nacionalnog spomenika Kraljev grob, čime je dodatno obogaćena turistička ponuda Jajca.

N1 BIH

Program obilježavanja 562. obljetnice krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića započet će polaganjem buketa bijelih ljiljana ispred krunidbene crkve sv. Marije u kojoj je 1461. godine papinskom krunom okrunjen Stjepan Tomašević. Tim činom Bosna je prvi put međunarodno priznata kao neovisno kraljevstvo i formalno prekinut vazalni odnos prema Ugarsko-Hrvatskom kraljevstvu.

U Domu kulture Jajce će biti otvorena izložba “Pitoreskni srednji vijek” autora Emira i Edina Durmiševića, koja će kroz brojne ilustracije pokušati dočarati zainteresiranoj publici neke detalje iz života tog vremena. Također će biti predstavljeni rezultati znanstveno-istraživačkog projekta “Lice srednjovjekovne Bosne”, a koji se temelji i na rezultatima arheoloških istraživanja prije nekoliko godina provedenih na području općine Jajce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!