U Kantonu Sarajevo na usluzi prvi taxi servis za osobe sa invaliditetom

Vijesti 09. mar 202212:58 > 13:03 0 komentara
Anadolija

Ozvaničen je početak poslovanja prvog taxi servisa za osobe sa invaliditetom u Kantonu Sarajevo, u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike i Udruženja za zaštitu prava "Taxi 8".

Pored promocije prvog taxi servisa za osobe s invaliditetom, upriličena je i promocija specijalizovanih vozila namijenjenih za prevoz osoba sa invaliditetom. Dvadeset posto građana ima određeni invaliditet, pokazuju podaci, a mnogi koriste ortopedska pomagala, zbog čega će ovaj projekat značajno olakšati njihovo kretanje.

“Trebalo je i ranije”, poručili su iz Udruženja paraplegičara, kvadriplegičara i dječije paralize Kantona Sarajevo, ali ističu kako su ponosni i srećni što su nakon osam godina ostvarili svoja osnovna prava.

Pristup institucijama

Ovo je prvi projekat ovakvog tipa u KS, poručili su predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, ističući da je neosporno da svi građani moraju imati jednak tretman, budući da trenutno uređen društveni sistem još ne pruža iste mogućnosti osobama s invaliditetom.

Zadovoljstvo zbog ovog projekta izrazili su i iz Udruženja “Taxi 8”. Poručili su da je Sarajevo konačno dočekalo dan kada je ovakav projekat implementiran u praksi, posebno, imajući u vidu veliki broj civilnih žrtava rata.

Projekat je pozdravio i direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, koji je istakao da je ovo važan korak, svjestan da do sada nisu obezbijeđeni najbolji uslovi za život i pristup institucijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!