U Kantonu Sarajevo proglašena epidemija velikog kašlja

Vijesti 15. mar 202416:16 0 komentara
N1

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo donijelo je 12. marta odluku o proglašenju epidemije zarazne bolesti Pertusisa, koja se još naziva i veliki kašalj, za područje ovog kantona.

Do proglašenja epidemije bolesti koja se donedavno smatrala iskorijenjenom došlo je nakon povećanog broja slučajeva i preporuke Federalnog zavoda za javno zdravlje.

“To smo uradili po uobičajnom postupku, kao što smo proglasili i epidemiju morbila. Po proceduri smo zatražili saglasnost Federalnog zavoda za javno zdravlje i Ministarstva zdravstva Federacije BiH. Dok smo to dobili, onda smo od naših ureda za zakonodavstvo i finansije zatražili isto, te epidemiju proglasili od 12. marta za područje Kantona Sarajevo”, saopštio je za N1 Enis Hasanović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

Hasanović je pojasnio da ovakva situacija neće podrazumijevati nikakve dodatne mjere, poput zatvaranja škola, vrtića ili odgađanja nastave.

“Sve potrebne mjere uvedene su još onda kada smo proglasili epidemiju morbila”, dodao je.

Šta je veliki kašalj?

Veliki kašalj ili pertusis je akutno zarazno oboljenje izazvano bakterijom Bordetella pertussis.

Oboljenje je praćeno intenzivnim kašljem, kihanjem i otežanim disanjem. Uglavnom je karakteristično za djecu – njihove epizode kašlja traju od četiri do osam sedmica – ali i odrasli mogu dobiti ovu bolest.

Period inkubacije obično traje od pet do 21 dan, u prosjeku od sedam do deset dana.

Bolest se može podijeliti u tri etape, ranije je pojasnio dobojski pedijatar Slaven Krajina za N1.

“Prva je do sedam dana i izgleda kao i druga respiratorna infekcija bez temperature, najčešče, blaga sekrecija iz nosa, odbijanje obroka i razdražljivost djeteta. Drugi period je napad kašlja koji se javlja u intervalima, najčešče noću, nerijetko dijete nakon izdisaja grčevito počinje da udahne i zato se često zove i hripavac – zbog zvuka, pocrveni u licu, oči mogu da budu potisnute naprijed s jezikom ili da bude praćeno plavilom oko usta i nakon toga se smiri. Ali u tim napadima kašlja neka djeca ispod šest mjeseci najčešće mogu da dožive i krize svijesti koje mogu ostaviti i trajne posljedice na centralnom nervnom sistemu”, upozorio je.

Poslije tri do četiri sedmice kašlja bi trebao krenuti stadij oporavka.

Liječnici često apeluju da se djeca pravovremeno vakcinišu i ne propuštaju svoje zakonski predviđene vakcine.

Najznačjanija kompllikacija kod značajnog broja je da djeca dobiju upalu pluća, što nerijetko zahtijeva i boravak na intenzivnoj njezi s kiseoničkom podrškom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!