U Mostaru ne odustaju od zahtjeva za novu deponiju: “Stanje je alarmantno”

Vijesti 17. dec 202207:29 0 komentara
N1

Nakon više od godinu dana otkako su članovi Udruženja građana “Jer nas se tiče” pokrenuli tužbu protiv Plana prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak, a koji je izdao Federalno Ministarstvo okoliša i turizma, Kantonalni sud u Sarajevu donio je presudu kojom je poništio ovo rješenje i vraća ga na ponovni postupak, bez prava žalbe.

Na osnovu ovog plana, Ministarstvo je, ranije izdalo okolišnu dozvolu za deponiju na koju su aktivisti također uložili tužbu, te očekuju da će i ova presuda biti donesena u korist građana.

Rano jutro penzioner Husnija Greljo koristi za razonodu i šetnju. No godinama mu već to ne pričinjava zadovoljstvo kao nekad, zbog neugodnih mirisa koji se u naselju šire sa deponije Uborak.

“Svako jutro šetam, ali kad je jugo ovo je neizdrživo. Gdje god krenemo osjeti se miris”, rekao je Greljo.

Još od ljeta 2019. građani su protestovali na ulazu u gradsku deponiju, tvrdeći da je višestruko povećan broj oboljelih i umrlih od karcinoma u okolini deponije, da procjedne vode iz ove deponije završavaju u potoku Sušica, a zatim se izlijevaju u Neretvu, kao i da se tu odlažu sve vrste otpada, uključujući medicinski i animalni. Kapaciteti deponije su, kažu davno popunjeni.

”Kaseta broj 1 trebala se zatvoriti prije dvije godine. Po tehničkoj dokumentaciji ona treba da primi određenu količinu tog otpada, međutim trenutna količina je duplo veća, što znači da na donji sloj imamo veći pritisak koji može u jednom trenutku popustiti tako da sve procijedne vode mogu doći u kontakt s podzemnim vodama što bi bilo ekološka katastrofa”, naveo je Edhem Čustović, član Inicijative jer me se tiče.

Provođenjem različitih analiza, nisu utvrđeni alarmantni podaci o štetnom utjecaju deponije na okolinu, tvrdi direktor deponije. Kaže da se sve radi u skladu s eko-standardima i da nisu tačne tvrdnje da se tu odlaže medicinski i animalni otpad. No veliki problem predstavlja popunjenost njenih kapaciteta.

“Kapaciteti deponije su skoro kraju, aktivnostima uposlenika JP Deponija produžio se malo taj rok prihvata čisto da bi pomogli Gradu Mostaru u turističkoj sezoni, a što se tiče proširenja to je upitno jer čekamo dozvole Federalnog ministarstva okoliša i turizma, između ostalog prepravljeni plan prilagodbe”, objasnio je Mirhad Grebović, v.d. direktora JP Deponija Mostar.

Ohrabreni presudom Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je uvažena njihova tužba vezana za zahtjev za poništenje Rešenja Federalnog ministarstva okolišta i turizma, odnosno Plan prilagodbe, mještani i aktivisti nadaju se da novih dozvola neće biti, odnosno da će nakon što su podnijeli i drugu tužbu, okolinska dozvola biti poništena.

”Vratilo nas je u život i dalo nam je nadu da ipak ima pravde u ovoj državi da ima šanse da se jednom ova deponija zauvijek zatvori i da se jednom stane u kraj našoj agoniji koja traje 7,8 godina a intenzivno 3,4 godine”, rekao je Nasuf Šarotić, član Inicijative jer me se tiče.

Najviše su bili nezadovoljni rokovima utvrđenim u Planu prilagodbe u skladu s kojim bi se deponija sanirala za pet i više godina.

Borba za deponiju, je borba za život kazali su aktivisti, zbog toga hitna sanacija i pronalazak nove lokacije zahtjevi su od kojih kažu nikad neće odustati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!