U nastavku suđenja Dodiku i Lučiću uloženi i dokazi o diplomatskom statusu Christiana Schmidta: Dodikova odbrana imala problem sa faxom

Vijesti 16. okt 202414:47 0 komentara
N1/F.Z.

U nastavku suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku RS i Milošu Lučiću kao čelniku Službenog glasnika RS odbrana Lučića uložila je 36 materijalnih dokaza.

Među uloženim dokazima je i veliki broj naloga i izvještaja Službenog glasnika RS. Također, uložen je i zapisnik o saslušanju iz SIPA-e, kao i zahtjev za dostavu podataka iz Predsjedništva BiH i OHR-a. Osim navedenog odbrana je uložila i dopis Narodne skupštine RS koji je upućen Službenom glasniku RS o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH.

Na ročištu je i uložena verbalna nota Ambsade Njemačke o diplomatskom statusu Christiana Schmidta. Također, o statusu Schmidta zatražena je i informacija Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Utvrđeno je da Dodikova odbrana nije imala uvid u dokaze zbog problema s faksom. Tako je odbrana tek jučer poslala izjašnjenje o dokazima tužilaštva pa će sudija o tome odlučiti naknadano.

Odbijen je zahtjev odbrane optuženih da se podnesci šalju putem pošte jer nije u skladu sa Krivičnim zakonom BiH.

Sudija Sena Uzunović izrekla je opomenu Miloradu Dodiku, zbog, kako je rekla, nepoštovanja suda, jer on, navodno, nije želio da ustane kada je ona prozivala ko je bio prisutan.

Uzunović je upozorila pravne savjetnike Milorada Dodika zbog javnih istupa u medijima, Gorana Petronijevića i Antu Nobila da izbjegavaju komentarisati odluke Suda. Istakla je da sud ne zabranjuje javno istupanje, ali skreće pažnju da sud mora štititi dignitet institucije i samog sudije.

Nastavak glavnog pretresa biće 30. 10. te još jedno ročište koje bi trebalo biti održano 13.11. ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!