U ratu fizička tortura, poslije rata nepravda

Vijesti 19. sep 202419:02 0 komentara

Da li se čeka biološki nestanak bivših logoraša pa da tek onda bude donesen zakon o zaštiti žrtava ratne torture u FBiH? Ovo pitanje postavili su logoraši na današnjem protestu ispred zgrade Vlade ovog bh. entiteta. Njihov glas nadležni ni ovoga puta nisu čuli.

Čovjek iza žice logora Trnopolje s naslovne strane magazina ”Time” danas na protestu iza policijske trake, a ispred Vlade Federacije. Razlog porazan: logoraši nisu zakonski prepoznati kao posebna kategorija iako ih je prema procjenama više od stotinu hiljada. Fikret Alić ogorčen jer se u Federaciji ništa ne radi kako bi se definisao status logoraša, dok mu je zahtjev za dobijanje statusa žrtve ratne torture u RS odbijen.

“U RS sam dobio odbijenicu kao civilna žrtva rata jer navodno logori nisu postojali, a dokazano je da jesu. Postojali su logori, ali negiraju… zato molim ovu vlast u FBiH donesite zakon dok nije kasno. Mi nećemo stati jer imamo presude svih. Molimo ovu gospodu da nam donesu zakon, da imamo svoja prava”, poručuje Alić.

Iz Vlade su im ranije saopćili da je formirana Radna grupa, ali da nije postignut konsenzus. Logoraši su očekivali nove informacije i obraćanje premijera i resornih ministara.

“Sačekat ćemo ovdje 30 minuta da vidimo hoće li biti reakcije”, kažu bivši logoraši.

Reakcije nije bilo.

“Sramota što i danas moramo na ovaj način doći ovdje i tražiti da nas priznaju kao… status logoraša. To bi bio zaslužan čin svima nama koji smo billi u logoru. Ja sam bio pola godine u Livnu, ali ima ljudi… evo Šefko on je prvo bio u Livnu pa je odveden u drugi logor”, priča Nijaz Đonlić, bivši logoraš.

“Ja sam nezadovoljan, a iza mene stoje svi logoraši. Ništa nismo prihvaćeni, nema primanja, a ja sam invalid – i umno i svakako”, dodaje Šefko Jahić, bivši logoraš.

Osim zakona, logoraši traže i pomoć za troškove pravobranilaštva. Naime, u Republici Srpskoj logoraši koji su podnijeli tužbe, nakon rješenja o zastarjelom postupku, moraju plaćati sudske troškove. Umjesto reparacije – finansijsko opterećenje. Tako naprimjer Rahmija Hodžić mora platiti 4.570 KM. Tužio je ovaj entitet zbog zatvaranja i zlostavljanja u logorima. Nekima se prijeti i oduzimanjem imovine jer ne mogu platiti traženi novac.

“Ne mogu da shvatim da nije ratni zločin odvesti čovjeka iz kuće pa u logor, jedan, drugi, treći… Maltretirali me, tukli me sjekirom. Operisao sam srce, četiri bajpasa i jedan stent”, otkriva Hodžić.

Sada mjesečno plaća 915 KM. Vlada Federacije ni po ovom pitanju ne daje pozitivan znak da će olakšati logorašima. U ratu fizička tortura, poslije rata nepravda.

Iako su doživjeli nezamislive strahote oni danas osjećaju novi teret koji im, kako kažu, nameće Vlada FBiH obzirom na nebrigu prema ovoj kategoriji. Današnji protest je, poručeno je, protest upozorenja i ukoliko Vlada FBiH ne čuje njihov glas mogu se očekivati masovni protesti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!