U RS ne odustaju od sporne teme: Spremaju i priručnik, a do tada će učiti iz starih udžbenika – evo šta stoji u njima

Vijesti 06. sep 202422:14 0 komentara

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prvi put se oglasilo nakon što su na stranici Pedagoškog zavoda Republike Srpske objavili plan za učenike devetih razreda koji bi sada u sklopu historije trebali da izučavaju i jedinicu nazvanu 'Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat'. Prvi put su se oglasili i iz nadležnog zavoda, ali i resornog ministarstva, odakle ne odustaju od ovakvog proširenja programa.

Ono što je osvanulo na stranici Pedagoškog zavoda RS prije nekoliko dana, i nije neki novitet, tvrde sada iz ove ustanove, dodajući kako za jedinicu spornog naziva za sada nema udžbenika.

“Mi smo izmjene u okviru ove teme kroz deset novih časova izvršili jer smo prepoznali to kao potrebu iskazanu od nastavnika. Pokušali smo da omogućimo nastavnicima organizaciju nastave koja podrazumijeva istraživački i samostalni rad učenika”, kazala je za RTRS Slađana Tanasić, direktorica Pedagoškog zavoda RS.

Da rad učenika neće biti pretjerano samostalan govori saopštenje Ministarstva prosvjete i kulture RS odakle ipak poručuju da se udžbenici mogu očekivati u narednom periodu, te da će uskoro u primjeni biti i Priručnik za nastavnike u kome su date smjernice za realizaciju teme “Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat”. Cilj je, kažu, učenicima na objektivan i nepristrasan način predstaviti događaje, ličnosti i procese.

O objektivnosti naobrazbe govori činjenica da su učenici za sada prepušteni ovoj knjizi po kojoj je presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić predstavljen kao psihijatar, pjesnik i političar kojeg su vlasti Srbije izručile Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, koji ga je osudio na doživotni zatvor. Odgovori o tome ‘zašto’ uskraćeni su i za presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića,

Literatura se ne zadržava samo na iskrivljenom predstavljanju pojedinaca, pa tako se, na primjer, učenicima devetih razreda navodi kako se Republici Srpskoj zabranjuje 9. januar kao datum Dana Republike i to preglasavanjem bošnjačkih i stranih sudija u Ustavnom Sudu Bosne i Hercegovine. Dodaje se da je, usprkos svemu, Republika Srpska stabilniji dio Bosne i Hercegoivne. Za ministricu obrazovanja iz drugog bosanskohercegovačkog entiteta, ovo je potez poguban po svaki dio države.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH je proglasio neustavan 9. januar kao Dan RS.

“Ostavlja se jako puno prostora za različite malverzacije, manipulaciju, a kome je to lakše instrumentalizirati, nego djeci, mladom čovjeku koji ne razumije šta su historijske činjenice”, navela je Jasna Duraković, Ministrica obrazovanja FBiH.

Dok njen stranački kolega, Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, zbog svega traži hitnu smjenu ministrice obrazovanja RS, iz Tužilaštva navode da oni nemaju nadležnosti za intervencije u oblasti nastavnih planova i programa, te da o ovom slučaju nisu zaprimili nijednu prijavu. Stranke iz RS-a o svemu su još poprilično tihe, u FBiH drugačija situacija:

“Mislim da djeca imaju pametnijeg posla, odnosno nastavni plan i program treba da bude koncipiran prema nekim modernim shvatanjima, a ne da se na bilo koji način mlade generacije truju ideologijama koje su presuđene u Hagu”, dodao je Žarko Vujović iz DF-a.

“To je ono stanje u BiH koje mi živimo i zbog kojeg je Dodik završio na crnim listama, nalazi se u teškoj situaciji i mislim da je ovo njegov politički kraj”, smatra Aljoša Čampara iz NIP-a.

No, stanje u kojem živimo ne oslikava se samo u političkim prepucavanjima. Posebno je porazno vidjeti ga kroz istraživanja – naročito ona koja kažu da je svako drugo dijete u Bosni i Hercegovini funkcionalno nepismeno, da svako treće na spavanje ide gladno ili da se radi o zemlji sa najmanje visokoobrazovanog stanovništva u Evropi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!