U Sarajevu izveden tradicionalni performans ‘Ostavi trag u njihova sjećanja’

Vijesti 11. jul 202319:58 0 komentara
Fena

Sarajevski ratni teatar (SARTR) performansom "Ostavi trag u njihova sjećanja” tradicionalno je završio sezonu i obilježio dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Performans “Ostavi trag u njihova sjećanja” prvi put je izveden 10. jula 2013. godine u Potočarima i 11. jula u Sarajevu, prema ideji i inicijativi Dubravke Zrnčić – Kulenović. Glumci SARTR-a i građani su se danas ispred platoa Historijskog muzeja prisjetili svih nedužno stradalih u genocidu u Srebrenici.

Mladi glumac Enes Kozličić napominje da se današnjim performansom prenose poruke mira kako se zločini nigdje na svijetu ne bi ponovili, te čitanjem imena ubijenih u Srebrenici 11. jula sjećaju svih žrtava.

“Svima nam mnogo znači učešće u ovakvom projektu, jer radi se o važnoj i tužnoj temi za naš narod i njegovu historiju. Spisak svih ovih imena je strašno vidjeti, a kamoli čitati. Bitno je da se sjećamo ovih ljudi i da na taj način ne dozvolimo da se nešto slično ikada ponovi. Na ovaj način pozivamo na bolju budućnost”, kazao je Kozličić u izjavi za Fenu.

Ovim performansom, u kojem se čitaju imena svih stradalih u genocidu, glumci i učesnici performansa žele bar na trenutak oživjeti sjećanja na stradale, čuvati kulturu sjećanja i podsjećati na sve žrtve kako se nikada i nigdje ne bi ponovio ovakav zločin.

Kroz godine, glumcima Sarajevskog ratnog teatra pridružio se veliki broj umjetnika i umjetnica koji su učestvovali u performansu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!