U Sarajevu počeo Digitalni samit Zapadnog Balkana

Vijesti 04. okt 202310:01 0 komentara
Samır Jordamovıc - Anadolu Agency

Šesti digitalni samit Zapadnog Balkana, najveći digitalni događaj u regiji, počeo je danas Sarajevu.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine domaćin je dvodnevnog Šestog digitalnog samita Zapadnog Balkana, najvećeg digitalnog događaja u regiji.

Ovaj prestižni događaj okupio je visoke predstavnike vlada i ekonomija sa Zapadnog Balkana, Evropske komisije, kreatore poslovne politike i vodeće stručnjake iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, digitalne integracije i transformacije.

Kroz raznovrsne panel diskusije i konferencijske sesije, tokom dvodnevnog samita, pružit će se dublji uvid u najnovije trendove i izazove digitalnog svijeta.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u uvodnom govoru ukazala je na važnost organizovanja događaja kakav je Digitalni samit Zapadnog Balkana.

“Ovo okupljanje najbolja je prilika koja će omogućiti da zajedno istražimo i oblikujemo budućnost naše regije i to upravo kroz digitalne tehnologije i ubrzanu transformaciju društva kojoj svjedočimo. Bosna i Hercegovina i zemlje Zapadnog Balkana imaju ogroman potencijal. Da bismo ga ostvarili moramo raditi zajedno, moramo dijeliti ideje, iskustva i najbolje prakse. Moramo sarađivati kako bismo uspješno prevladali sve izazove i iskoristili prilike koje nam digitalna era donosi”, istakla je Krišto.

Zbog toga smatra da ovaj Samit predstavlja jedan od ključnih koraka prema boljoj budućnosti za sve nas.

“Gdje će saradnja i inovacija biti temelj naše zajedničke perspektive. Stoga ću još jednom naglasiti da upravo saradnju i razmjenu ideja između naših zemalja čini temelj za snažniju i stabilniju i prosperitetniju regiju. Naša zajednička budućnost leži u povezivanju, a digitalne tehnologije su ključna sredstva u ostvarivanju tog cilja. Činjenica je da digitalne tehnologije imaju potencijal da donesu promjene u naše društvo, one nam pružaju priliku da poboljšamo obrazovanje, zdravstvo, komunikaciju i infrastrukturu. On epotiću inovacije i ostvaruju nova radna mjesta”, naglasila je Krišto.

Mišljenja je da bi se ostvario puni potencijal koji pruža digitalizacija mora se aktivnije raditi na ostvarivanju povoljnog okruženja za razvoj i primjenu dostignuća u ovoj oblasti.

“Na svom putu prema euroatlantskim integracijama, Bosna i Hercegovina se nalazi na digitalnom raskršću i ne smije zaostajati u odnosu na ostale zemlje. Trenutni egzatni pokazatelji nisu na našoj strani i oslikavaju realnu sliku u kojoj se nalazimo. Nažalost, mi u Bosni i Hercegovini još uvijek nemamo jedinstveni okvir za razvoj digitalnog sistema što je glavna i pretpostavka našeg daljnjeg digitalnog razvoja. Izrada i usvajanje strateških dokumenata je ono na čemu moramo intenzivno i hitno raditi kako bismo načinili neophodan iskorak”, dodala je Krišto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!