U svakom političkom savezu u BiH blokade neizbježne, samo je pitanje trenutka

Vijesti 26. dec 202220:10 0 komentara

Hoće li saradnja Osmorke, HDZ, SNSD izdržati različitosti, širinu koalicije, pojedinačne interese? Rijetko koja koalicija unazad deset godina se pokazala uspješnom. Posebnom brzinom su se rasipale one u kojima je "relativne izborne pobjednike" u vlasti mijenjao niz stranaka. Što je više ljudi, više je centara odlučivanja, veći su i apetiti. Tako su počele trzavice između stranaka Trojke.

Mala je zainteresovanost, primjera radi, za državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, no red je onih koji se vide na poziciji ministra vanjskih poslova. Tako se u javnosti spominju imena Konakovića, Ćudić, Arnaut. Mahom članova stranka Trojke. Tako su pojedini koji s ovim strankama čine tzv. Osmorku, poput Semira Efendića, već počeli izražavati zabrinutost kako bi kadrovska rješenja mogla naštetiti koalicionom Sporazumu.

“Moram priznati da postoji određena skepsa koalicionih partnera kada sam ja u pitanju lično, možda i crvena linija, mislim da i unutar Osmorke ili Trojke ili možda šire koalicije postoji određena kako mi je iskomunicirano zadrška o mojoj kooperativnosti ili uslovno rečeno poslušnosti, meni je to veliki kompliment”, kazala je Sabina Ćudić, Naša stranka.

SNSD i HDZ sporenja unutar Osmorke posmatraju sa strane. Njihove pozicije su sigurne, oko toga nema dilema. A sa strane posmatra još jedan relativni izborni pobjednik, SDA, koji je ovoga puta izbačen iz vlasti. Drže tezu da je time izigrana volja nekoliko stotina hiljada birača. No, takav stav nisu imali kada su 2014. i sami izbacili relativnog izbornog pobjednika, Milorada Dodika i potpisali koaliciju sa tada Savezom za promjene.

“Naše politike su takve kakve jesu mi ih nećemo mijenjati, mi smo to rekli, oni su vjerovatno iznenađeni s nivoom onoga što smo mi rekli da su izvorne naše politike. Sama odredba tog Sporazuma između SDS i SDA te Fronte i ne znam koga više određuje tamo da se knjiži vojna imovina što je nemoguće, to je protuustavno”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS (12.11.2014.).

Iako je državna koalicija SDA, DF, Savez za promjene, relativno dobro funkcionisala, HDZ je više sarađivao s SNSD-om, a Čović nastojao Dodika uvući u vlast. U konačnici sve je rezultiralo lošim izbornim rezultatima pojedinih Stranaka saveza za promjene u Republici Srpskoj, kojima je Dodik zalijepio etiketu izdajnika, stoga nisu bili izbor za vlast nakon izbora 2018. Nakon više od deset mjeseci od izbora, pod okriljem međunarodne zajednice, Dodik, Čović i Izetbegović, posustaju i potpisuju Sporazum.

“Očekujem ustvari to je rečeno današnjim Sporazumom da će se nastaviti saradnja sa NATO-om u definisanom okviru, nema naazd, to kretanje može biti intenzivnije ili sporije. Mislim da će ono biti jako usporeno u sljedeće tri godine”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA (5.8.2019.).

Koalicija SDA, HDZ, SNSD, bila je krajnje nefukncionalna, rezultiravši vjerovatno i do sada najgorim sazivom Vijeća ministara. No, mnogo bolja nije bila ni ona iz 2010. kada je na federalnom nivou tada izborni pobjednik SDP sa SDA iz vlasti izbacio još jednog izbornog pobjednika HDZ. Tzv. Platforma krenula je optimistično.

“Mislim da je ovo dokument koji možete da vidite da puno toga govori o tome šta nam je činiti u Federaciji, mi ne želimo da Federacija bude blokirana zbog svih procesa koji se vode u zemlji. Mi ne želimo, primijetili ste i kada je u pitanju paket ustavnih reformi smatramo da je to nešto što treba potpisati i prihvatiti i na osnovu te prve faze napraviti vlast na nivou BiH”, kazao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP (2012.).

Četiri godine je HDZ nazivao Vladu Federacije u kojoj su umjesto njihovih kadrova sjedili kadrovi Narodne stranke radom za boljitak i HSP, nelegalnom i nelegitimnom. Vrlo brzo je došlo do raskola u Vladi Nermina Nikšića. Vlast je popucala po šavovima i na državnom nivou. SDA je opet izbačena iz vlasti, a na njihovo mjesto uplovio SBB. Sve je rezultiralo nefunkcionalnom državom i ogromnim porazom SDP-a na narednim izborima. Stoga je očito da su u svakom političkom savezu u BiH blokade neizbježne, samo je pitanje trenutka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!