U Tirani sastanak ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa

Vijesti 06. okt 202310:25 0 komentara
Sastanak članica Berlinskog procesa novembra 2022. (N1/Arhiv)

U Tirani će danas biti održan sastanak ministara vanjskih poslova u okviru Berlinskog procesa. Kako je najavljeno, okupit će se 24 delegacije među kojima je i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Sastanak će voditi ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Igli Hasani, a učestvuju komesar za proširenje EU Oliver Vahrelyi, predstavnica EAS-a Angelina Eichhorst, ministri vanjskih poslova BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova, kao i zemalja članica Berlinskog procesa kao što su Njemačka, Austrija, Grčka, Masđasrska itd. RCC i RYCO su također dio Berlinskog procesa.

Održat će se dvije sjednice koje će biti zatvorene, nakon čega će Hasani, Baerbock i Varhelyi održati konferenciju za novinare.

Na sastanku u Tirani razgovarat će se o aktualnoj geopolitičkoj situaciji, sigurnosti regije, značaju i izazovima regionalne suradnje, europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, postignućima u okviru Berlinskog procesa, instrumentima za ubrzani proces ekonomskog razvoja u kontekstu Novog plana rasta, koji je u svibnju predstavila Europska komisija te implementaciji aktivnosti Zajedničkog regionalnog tržišta, saopšteno je iz Ministartsva vanjskih poslova BiH.

Berlinski proces je regionalna inicijativa koju je pokrenula Savezna Republika Njemačka 2014. godine, s ciljem ubrzanja europskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja te unapređenja regionalne suradnje.

Države sudionice Berlinskog procesa su zemlje Zapadnog Balkana, članice Europske unije Njemačka, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Poljska i Slovenija te Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!