U toku sjednica Predstavničkog doma PSBiH o potvrđivanju novog saziva VM BiH

Vijesti 25. jan 202313:24 0 komentara
N1/ F.Z.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će se glasati o novom sazivu Vijeća ministara počela je danas u Sarajevu.

Zastupnici će na hitnoj sjednici s jednom tačkom dnevnog reda glasati o odluci predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Na čelu Vijeća ministara BiH je Borjana Krišto (HDZ), a kandidati za ministre su Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nened Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZ BiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Budući zamjenici ministara trebali bi biti Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova, Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija i trezora, Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Elvir Mahmuzić, zamjenik ministra pravde, Ognjen Janjić zamjenik ministra komunikacija i prometa. Marijana Mojić trebala bi biti zamjenica ministra civilnih poslova, Ivica Bošnjak zamjenik ministra sigurnosti, Aleksandar Goganović i Slaven Galić zamjenici ministra odbrane i Duška Jurišić zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Krišto je za svoje zamjenike predložila Zorana Tegeltiju i Zukana Heleza.

U toku je rasprava, nakon čega će se i glasati. Sjednici prisustvuje 42 zastupnika, a za potvrdu novog saziva Vijeća ministara biće potrebno više od 50 posto glasova “za”.

Iz Centralne izborne komisije BiH 19. januara je saopšteno da je svih 19 kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH prošlo provjere i ispunjavaju uslove da budu izabrani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!