Ubistvo novinara je ratni zločin

Vijesti 05. feb 202419:27 0 komentara

Paljenjem svijeća i minutom šutnje novinari u više bh. gradova odali su počast ubijenim kolegicama i kolegama u Pojasu Gaze. Ovim činom solidarnosti, BH novinari pridružili su se kampanji Međunarodne federacije novinara. Poručeno je kako ''novinari i civili nisu ratne mete''.

“Sloboda palestinskim novinarima”, “Izraelu, prestani ubijati novinare u Gazi”, “Novinari u Gazi”, poruke su iz Brisela sa skupa organiziranog u znak odavanja počasti novinarima i medijskim radnicima ubijenim tokom rata u Pojasu Gaze

U isto vrijeme protesti su organizirani i u BiH. Bh. novinari u Sarajevu, Banjaluci Tuzli, Zenici minutom ćutnje odali su počast poginulim kolegama u pojasu Gaze, uz poruku da su zločini nad novinarima nedopustivi.

“Novinarstvo je javno dobro i novinari moraju imati minimum sigurnosnih uvjeta bez obzira da li izvještavaju iz centra Sarajeva danas ili iz ratnog područja Pojasa Gaze. Ono što želimo istaknuti jeste da BiH i novinari BiH koji će se danas okupiti u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Zenici i drugim gradovima imaju najviše prava da zahtijevaju siguran rad novinara i sankcioniranje onih koji su počinili zločine nad novinarima i drugim medijskim radnicima”, poručuje generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Svijeće simbolično zapaljene i u krugu Radio-televizije Tuzlanskog kantona. Istaknuto je da novinari u Gazi stavljaju vlastite živote na kocku, kako bi svijetu pokazali razmjere stradanja u Gazi, istovremeno se suočavajući s mnogim poteškoćama i ličnim tragičnim gubitcima.

“Kolege profesionalci su samo radili svoj posao i ništa drugo. Otuda i ovo današnje okupljanje kojim želimo još jednom skrenuti pažnju, sjetiti se poginulih koleginica i kolega i skrenuti pažnju na potrebu da se ovaj rat što prije zaustavi, da zaustavi stradanje svih civila i da se jednostavno kaže zašto su ti ljudi poginuli, neko je za to kriv”, kaže Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

Prema podacima Međunarodne federacije novinara, od 7. oktobra 2023. godine, ubijeno je najmanje 99 novinara i medijskih radnika. Bez njihovog zalaganja da prenesu istinu svijet ne bi znao razmjere uništavanja u zonama ratnih sukoba.

“I zaista strahovito razaranje, toliki broj ubijenih novinara za tako kratko vrijeme pokazuju da međunarodne organizacije ne čine dovoljno da zaštite novinare i novinarke koje rade i izvještavaju iz Pojasa Gaze ili koji tamo žive”, dodaje Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara u Banjaluci.

Ubistvo novinara u ratu kvalifikuje se kao ratni zločin, podsjećaju iz Udruženja bh. novinari, navodeći da je u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini poginulo 80 novinara, od čega 10 stranih. Da se odnos prema medijskim radnicima i u našoj zemlji mora promijeniti, govori i činjenica da uspješnost istraga protiv zločina nad novinarima, prijetnji i pritisaka iznosi samo 25,4%.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!