Učestvuje oko 160 zvaničnika: Na Jahorini otvorena konferencija “Sarajevo Migration Dialogue”

Vijesti 19. sep 202413:05 1 komentar
Anadolija

 Ministarska konferencija "Sarajevo Migration Dialogue" otvorena je danas na Jahorini.

Na otvaranju se se obratili ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, državna sekretarka za migracije Švicarske Christine Schraner-Burgener i direktor za Schengen, granice i vize u Generalnom direktoratu za migracije i unutrašnje poslova Evropske komisije Henrik Nielsen.

Na regionalnoj konferenciji posvećenoj strateškom rješavanju izazova u upravljanju migracijama učestvuje oko 160 zvaničnika, direktora policija, predstavnika međunarodnih organizacija i eksperata u oblasti migracija.

Nešić je istakao da ovo okupljanje nije samo dokaz posvećenosti rješavanju migracija, već i odraz kolektivne posvećenosti sigurnosti i međunarodnoj saradnji.

“Danas, dok otvaramo ovaj dijalog, stojimo na historijskoj raskrsnici suočavajući se s jednim od najvećih globalnih izazova našeg vremena – migracijama. Nijedna nacija ne može riješiti ove probleme samostalno. Vjerujemo da su pojačana saradnja i dijalog između zemalja i regija od krucijalnog značaja. Posvećeni smo bliskoj saradnji sa našim komšijama, međunarodnim partnerima i organizacijama na izgradnji sveobuhvatne i inkluzivne migracijske politike”, naglasio je Nešić.

Podsjetio je da su snaga i odgovori na ove izazove u jedinstvu i napredak je moguć samo kroz dijalog. Istakao je da ova konferencija služi kao platforma za promjene, gdje inovativne ideje se rađaju, partnerstva jačaju i nalaze rješenja koja vode do mira, stabilnosti i prosperiteta za sve zemlje regiona.

“Nalazimo se u Bosni i Hercegovini, mjestu koje ima kontinuiranu i stalnu potrebu za dijalogom, neprekinutim naporom da se proizvode rješenja za sve a ni protiv nikoga. Zato mi je veliko zadovoljstvo da pred vama stojim u ime Ministarstva sigurnosti koje radi kao jedan veliki tim koji je proizveo najviše pozitivnih koraka na evropskom putu. Posebno želim podvući da smo u strateškom smislu završili gotovo čitav posao oko potpisivanja sporazuma sa EU kada je u pitanju FRONTEX”, kazao je Nešić zahvalivši se Henriku Nielsenu, direktoru za Šengen, granice i vize pri DG HOME koji je prisustvovao konferenciji na Jahorini, za veliku podršku provođenju ovog važnog procesa na evropskom putu.

Anadolija

Državna sekretarka za migracije Švicarske Schraner-Burgener je istakla da Bosna i Hercegovina i Švicarska imaju zajedničke izazove te da je zbog toga veoma važno nastaviti saradnju i jačanje partnerstva.

Švicarska je spremna da podjeli iskustva u upravljanju migracijama i nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu u ovoj oblasti naglasivši da se na taj način doprinosi povećanju opšte sigurnosti u regionu i EU.

Sarajevski dijalog o migracijama je strateška inicijativa usmjerena na rješavanje složenih migracijskih izazova s kojima se suočavaju Bosna i Hercegovina i širi region Zapadnog Balkana. Kroz otvoreni dijalog, koji Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uspješno organizuje već četvrtu godinu, podstiče se saradnja, razmjena najboljih praksi i razvoj sveobuhvatnih rješenja za upravljanje migracijama.

Ključne teme ovogodišnje četvrte konferencije ”Sarajevo Migration Dialogue” posvećene su novom Paktu Evropske unije u oblasti migracija i njegovim implikacijama na zemlje regiona, regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana u oblasti migracija, saradnji s FRONTEX-om, borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata te unapređenju politika povratka i readmisije.

Konferencija se organizuje uz podršku Vlade Švicarske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare