Udar na pune džepove: Poskupila hrana u Parlamentu BiH

Vijesti 06. okt 202214:49 4 komentara
N1

Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine zatražila je saglasnost za novi cjenovnik jela i pića u restoranima i kafeterijama institucija BiH, uključujući restoran u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koji važe za vrlo jeftine.

Uz obrazloženje enormnog rasta nabavnih cijena prehrambenih artikala, zaposleni u institucijama BiH, uključujući ministre i parlamentarce, plaćat će nešto više za hranu i pića nego dosad.

Cijene se nisu mijenjale od 2015. godine, a sada će, između ostalog, kafa skočiti na jednu KM, sokovi na 2,5 KM, teleća bečka šnicla će koštati 5,5 KM, teleće pečenje 6 KM, sarma 4,5 KM, juneći gulaš 4 KM, jagnjeće pečenje 15 KM, špagete karbonara 4,5 KM, rižoto od gljiva 4 KM… Imaju i gratis prilozi poput tjestenine, riže, gulaša, pirea, variva će biti 1,5 KM, salate uglavnom 1,5 KM, čorbe maksimalno dvije KM, koliko će biti i kolači.

Ministri imaju osnovne plaće od oko 4.500 KM, parlamentarci imaju primanja od 5.500 KM pa naviše nakon što su im plaće ove godine povećane za 500 KM. Državnim službenicima i namještenicima, koji su imali plaće niže od 1.500 KM, povećan je koeficijent i očekuju da će im sada biti isplaćena osnovna plaća od oko 640 KM do oko 1.500 KM, a vojnici imaju oko 750 KM osnovnu plaću.

Topli obrok odnedavno je povećan sa osam na 11 KM dnevno, izuzev za zvaničnike.

Faktor
Faktor
Faktor

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare